Ministrul Energiei a pus în CA la Electrocentrale Constanţa o angajată a DGASPC Giurgiu, cu domiciliul în comuna giurgiuveană Izvoarele. Constanţa nu are apă caldă

Printre administratorii Electrocentrale Constanţa, re-confirmaţi în funcţii luna trecute, este şi Alexandra Elena Chican, o tânără de 32 de ani cu domiciliul într-o comună Giurgiu, fief ALDE, partid care are şi portofoliul Energiei. Tânăra este angajată a Direcţiei de Protecţie Socială Giurgiu. Azi, Electrocentrale a oprit furnizarea agentului termic în Constanţa, din cauza datoriilor pe care le are de recuperat de la regia locală de termoficare.

În data de 30 august, Adunarea Generală a Acţionarilor de la Electrocentrale Constanţa a decis revocarea tuturor membrilor Consiliului de Administraţie al societăţii, cărora le-a exprirat mandatul, potrivit deciziei AGA publicate în Monitorul Oficial. În aceeaşi AGA s-a decis numirea aceloraşi oameni, în calitate de administratori provizorii ai Consiliului de Adminstraţie al Electrocentrale Constanţa, pe patru luni, de la 1 septembrie până la sfârşitul anului.

Electrocentrale Constanţa este o societate deţinută 100% de stat, prin ministerul Energiei, şi a apărut ca urmare a divizării Electrocentrale Bucureşti (Elcen), în 2014. Societatea asigură alimentarea cu energie termică a oraşului Constanţa.

Din lista celor cinci oameni demişi pentru a fi repuşi pe funcţie, se remarcă un nume, cel al Alexandrei Elena Chican-spre deosebire de toti ceilalţi, care au domiciliul în judeţul Constanţa sau în Bucureşti, femeia, născută în 1986, are domiciliul în satul Chiracu, comuna Izvoarele, judeţul Giurgiu.

Pe pagina sa de facebook, Alexandra Elena Chican spune că a studiat “marketing management” la Universitatea Româno-Americană şi că lucrează la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu. De pe site-ul instituţiei aflăm că ocupă funcţia de consilier în acea instituţie şi, potrivit declaraţiei de avere completată pe 14 mai 2018, anul trecut a avut un venit, de la DGASPC, de 13.200 de lei. În declaraţie mai apare şi suma încasată din calitatea de membru al CA Electrocentrale (9.673 de lei). Femeia mai are părţi sociale la trei firme, SRL, iar la două dintre ele este acţionar.

Am contactat-o pe Chican pentru a afla cine a promovat-o pe această poziţie, ce o recomandă pentru acest post şi mai ales cum crede că se va rezolva situaţia delicată a alimentării cu energie termică în Constanţa. La fel şi Ministerul Energiei, în condiţiile în care în hotărârea AGA de revocare/numire arată că decizia a fost luată “în vederea ducerii la îndeplinire a Ordinului Ministrului energiei nr. 139/22.08.2018”. Vom publica răspunsurile imediat ce ne vor fi oferite.

Ministerul Energiei este în portofoliul ALDE, iar ministru este Anton Anton. Trebuie menţionat că înaintea sa ministru a fost Toma Petcu, parlamentar, şi acum preşedinte al ALDE Giurgiu, adică judeţul în care locuieşte şi munceşte tânara care ocupă postul de administrator în CA la Electrocentrale Bucureşti.

Constanţa nu are apă caldă

Electrocentrale SA a întrerupt furnizarea apei calde în municipiul Constanţa începând de joi, din cauza datoriilor pe care le are RADET. Electrocentrale solicitase RADET, în urmă cu două săptămâni, să achite o parte din suma datorată şi să prezinte un plan de eşalonare a debitelor. Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa S.A. a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că RADET Constanţa nu a îndeplinit condiţiile solicitate prin preavizul transmis în 10 septembrie, ca urmare a nerespectării obligaţiilor de plată.

„În aceste condiţii, Consiliul de Administraţie al Electrocentrale S.A. Constanţa a hotărât, prin decizia nr. 13 din 26.09.2018, să pună în aplicare preavizul dat către RADET Constanţa, deşi Electrocentrale Constanţa S.A. are instalaţiile pregătite în vederea reluării furnizării agentului termic către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat al municipiului Constanţa, după ce a fost efectuată revizia anuală a instalaţiilor de alimentare. Societatea a primit notificări pentru plata unor sume restante de la furnizori, notificări ce au ca scandenţă data de 26.09.2018. Astfel, Electrocentrale Constanţa S.A. se află în imposibilitatea de a achita facturile tocmai din cauza principalului său client, RADET Constanţa, care nu a înţeles să îşi respecte obligaţiile de plată asumate contractual”, se arată în comunicatul Electrocentrale.

Sursa citată menţionează că, de la începutul anului şi până în prezent, Electrocentrale Constanţa S.A. a emis către RADET Constanţa facturi în valoare totală de 118.656.347,01 lei, din care contravaloarea energiei termice este de 107.513.513,87 lei, restul reprezentând dobânzi penalizatoare.

sursă foto: Facebook

 

1 Comment

  1. Bani platiti de pomana de ani de zile pentru membrii AGA si CA .Termoficarea in Constanta, ca peste tot in aceasta tara, este in faliment.Problema o rezolva proiectul strategiei energetice 2018 , care rezolva termoficarile prin panouri solare,pompe de caldura,ape geotemnale,gunoaie,biomasa,biocasa,bioscaun etc…….Rugativa sa aveti padurea aproape de unde sa luati lemne si un rau unde sa faceti baie.In Constanta se rezolva ca veti face baie in Marea Neagra ,iar incalzirea se rezolva cu namolul de la Techirghiol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *