Ministrul Energiei a promis minerilor din Valea Jiului plata salariilor pentru următoarele trei luni. Administratorul special al CEH a demisionat

Ministrul Energiei, Virgil Popesu, spune că a fost adoptată o OUG pentru ca minerii de la Complexul Energetic Hunedoara să poată primi bani timp de trei luni de zile, din Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Iată ce a scris ministrul pe facebook:

„Astăzi am avut mai multe discuții aplicate cu reprezentanții sindicatului de la CEH, pentru că ne dorim să rezolvăm problemele minerilor. Totodată, la o rundă de discuții a participat și prim  – ministrul Florin Cîțu pentru a afla care le sunt solicitările.

Nu ne derobăm de responsabilitate și ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol și să iasă din subteran. Avem soluții, care să rezolve problemele pe termen scurt.

Am adoptat deja ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare.

Dincolo de soluțiile pe termen scurt, avem nevoie și de un plan pe termen lung. Așa cum am mai spus, am început deja să punem în aplicare o soluție pentru a rezolva problemele de la CEH, dar rezultatele nu se vor vedea peste noapte.

Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH. Ca o dată procedurile realizate să putem repune CEH în circuitul economic.

Totodată, prin fondurile pe care le avem la dispoziție, Fondul de Modernizare, vom putea face proiecte de modernizare, pentru trecerea graduală, de la producția pe cărbune, la energie curată. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit”.

Administratorul special al CEH a demisionat

Administratorul CEH, Cristian Roșu, a demisionat din funcție în urma discuțiilor purtate vineri cu ministrul Energiei Virgil Popescu, potrivit agenției News.ro. Roșu s-a declarat ”vinovat” pentru că minerii nu și-au primit drepturile salariale și alte plăți restante.

Potrivit presei locale din județul Hunedoara, citate de News.ro, în cadrul discuțiilor purtate vineri, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, administratorul special al CEH, Cristian Roșu, a demisionat din funcție lăsând astfel un vid de conducere în cadrul producătorului hunedorean de energie, deoarece în lipsa lui nimeni nu poate semna actele necesare funcționării societății,

Cristian Roșu i-ar fi transmis ministrului Energiei că el este „vinovat” de neplata salariilor și a unor plăți restante, dar și de tot ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Hunedoara. Minerii de la Lupeni au cerut demisia conducerii CEH. Atât a lui Cristian Roșu, numit administrator special după intrarea companiei în insolvență, cât și a directorului general Samuel Dioane. Protestatarii mai cer achitarea salariilor în două tranșe în zilele de 15 și 30 ale lunii, achitarea tichetelor de masă restante de 10 luni și a transportului la și de la locul de muncă restant de 11 luni. De asemenea, minerii solicită prezența ministrului Energiei în Valea Jiului, mai exact în subteranul Minei Lupeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *