Ministrul Economiei şi Energiei se întâlneşte cu americanii de la Exxon, care pleacă din Marea Neagră

Reprezentanții Exxon Mobil vor veni miercuri, la Palatul Victoria.

Reprezentanții Exxon Mobil vor veni, miercuri, la Palatul Victoria, unde se vor întâlni cu ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, Virgil Popescu, şi cu premierul Ludovic Orban.

Întâlnirea are loc în contextul în care americanii de la Exxon Mobil vor să vândă participaţia la proiectul Neptun Deep, de explorare şi exploatare a gazelor din Marea Neagră, evaluarea acestui activ fiind de 250 de milioane de dolari.

Gigantul american Exxon Mobil accelerează cea mai mare vânzare de active din ultimele decenii, implementând planuri ce prevăd renunţarea la zăcăminte de gaze şi ţiţei în valoare de până la 25 de miliarde de dolari în Europa, Asia şi Africa, pentru a se concentra pe proiecte majore pe piaţa internă şi externă, au declarat, pentru Reuters, surse din industrie.

Pe lista activelor este şi participaţia de 50% din proiectul gazier Neptun Deep din Marea Neagră, la care ExxonMobil era şi operator, intenţie care era vehiculată de mai multă vreme. Compania americană ar aştepta 250 de milioane de dolari din această vânzare, potrivit surselor, în condiţiile în care investiţiile în explorare pe care le-a făcut până acum sunt de circa 750 de milioane de dolari.

Exxon a pregătit o listă extinsă de active, din cel puţin 11 ţări, pe care intenţionează să le vândă, depăşind actuala ţintă de a obţine 15 miliarde de dolari din vânzarea acestora până în 2021, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al Exxon a declarat că firma „nu comentează asupra zvonurilor sau a speculaţiilor de pe pieţe”.

Oficial: Trei companii sunt interesate de achiziţia participaţiei ExxonMobil din Marea Neagră

În contextul în care în piață se vehiculează diverse nume de firme interesate să cumpere cele 50% din perimetrul Neptun Deep, citându-se surse, vă putem spune că, oficial, doar trei companii au solicitat acces la datele din subsolul Mării Negre pentru o potențială tranzacție: Romgaz și două companii străine.

În contextul în care au apărut în presă mai multe informații, pe surse, referitoare la numele mai multor companii care ar fi interesate să preia participația de 50% deținută de compania americană în blocul Neptun Deep, de explorare-exploatare a gazelor din Marea Neagră, am solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale să ne furnizeze cine a consultat datele referitoare la resursele potențiale ale perimterului.

„Referitor la informația solicitată de dumneavoastră dorim să facem precizarea că ANRM a aprobat o singură camera de date pentru 3 companii ,Romgaz și alte 2 companii străine, care nu doresc să fie facut public numele lor în acest moment”, a transmis ANRM. ExxonMobil și Petrom, care dețin în cote egale perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, cu rezerve cuprinse între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze, au efectuat deja prospecțiuni și foraje, valoarea lucrărilor fiind estimată la 1,5 miliarde de euro (fiecare a contribuit cu jumătate din sumă), iar, potrivit legii, toate datele au fost înaintate ANRM, dar acestea sunt secrete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *