Ministerul Energiei va veni cu o OUG pentru a finaliza centrala de la Iernut

Ministerul Energiei va veni în Guvern, în viitorul apropiat, cu o Ordonanţă de Urgenţă pentru a debloca investiţia de la centrala Iernut, a anunţat, miercuri, pe Facebook, ministrul de resort, Virgil Popescu.

„Voi veni în viitorul apropiat, în Guvern, cu un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru a debloca şi situaţia investiţiei de la Iernut! Da, am venit cu soluţii şi o vom face şi pe viitor! Avem grijă de cetăţeni, dar totodată continuăm şi investiţiile, pentru că doar aşa vom putea asigura securitatea energetică a României!”, a scris el.

Ministrul s-a referit şi la centrala Mintia, unde urmează să fie construită o nouă centrală, pe gaz.

„Demontez un fake – news, alimentat de răuvoitori! Le-am explicat şi colegilor mei, parlamentari PSD şi PNL de Hunedoara, că Termocentrala de la Mintia nu se va vinde la fier vechi! Am solicitat administratorului judiciar ca în procedura de vânzare şi selecţie a unui investitor să solicite ca acesta să ofere garanţii ferme că pe amplasamentul de la Mintia se va construi o nouă capacitate de producere a energiei electrice, pe gaze naturale, de minimum 800 Mw”, a arătat Popescu.

De asemenea, el a mai spus că susţine fără rezerve iniţiativa legislativă prin care investiţiile Hidroelectrica începute, dar nefinalizate din cauza blocajelor de mediu, să poată fi continuate.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, cu o capacitate de 430 MW.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. În  vara trecută, Romgaz a reziliat contractul, din cauza întârzierilor, după mai multe amânări succesive ale acestui moment.

În luna mai 2021, Duro Felguera, compania spaniolă implicată în proiectul centralei a făcut o ofertă Romgaz, și anume finalizarea în două etape a centralei: 210 MW operaționali până la sfârșitul anului și restul până în aprilie 2022, solicitând în plus 17 milioane de euro în plus. Spaniolii, care au afirmat nu li se recunosc costurile crescute cu forța de muncă și nici întârzierile justificate de pandemie, au spus că aceasta este cea mai bună soluție pentru proiect, oricum preferabilă variantei de reziliere a contractului și continuării cu alți constructori, avută în vedere de Romgaz. Romgaz nu a fost de acord și a reziliat contractul cerând apoi o expertiză pentru a se evalua cât din proiect a fost executat.

Duro Felguera a spus atunci că centrala este terminată în procent de 93% – partea lor de lucrări, proceent la care partenerul român Romelectro nu a ajuns, și din acest motiv Romgaz ar fi cerut rezilierea contractului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *