Ministerul Energiei: regenerabilele au fost reduse în strategia energetică din “eroare”, estimarea este tot de 4.300 MW eolieni şi 3.100 MW fotovoltaici până în 2030

Ministerul Energiei spune că informaţiile din forma finală a strategiei energetice referitoare la diminuarea semnificativă a viitoarelor capacităţil de energie din surse regenerabile, comparativ cu cele din forma de proiect, sunt eronate şi au apărut dintr-o greşeală.

“Vă mulțumim că ne-ați semnalat apariția, la pagina 39 din documentul de strategie energetică aflat pe situl Ministerul Energiei, a unor informații incorecte, cauzate de o eroare de tehnoredactare. Informațiile corecte sunt prezentate la pagina 45 din același document” ne-a transmis Ministerul Energiei, după publicarea articolului

Forma finală a strategiei energetice dă în cap regenerabilelor. Guvernul estimează doar 200 MW în plus în eolian, în următorii 18 ani, de şase ori mai puţin decât acum două luni

Scriam acolo că în forma finală a strategiei  se arată că “Faţă de totalul capacităţilor instalate în anul 2018 pentru producţia de energie electrică, la nivelul anului 2030 se va înregistra o creştere a capacităţilor eoliene până la o putere de 3.300 MW şi a celor fotovoltaice de până la 2.250 MW”. Adică mult mai puţin decât în forma de draft a strategiei, publicată în septembrie, în care se vorbea despre capacităţi eoliene de 4.300 MW şi fotovoltaice de 3.100 MW.

Ministerul Energiei a revenit cu precizarea de mai sus şi arată că nivelurile din septembrie au fost păstrate în strategie, la alt capitol. Iată ce scrie acolo:

“În domeniul eolian, în anul 2030 vor fi prezente în sistem capacităţi cu o putere instalată totală de cca. 4.300 MW ce vor asigura o producţie de cca. 11 TWh. Noile parcuri eoliene vor fi realizate în interiorul zonelor de dezvoltare energetică ce vor fi declarate.

Capacităţile fotovoltaice urmează a fi dezvoltate atât sub forma unor parcuri solare de capacitate medie, realizate pe terenuri degradate sau slab productive,  cât şi sub forma unor capacitaţi mici dispersate realizate de către consumatorii de energie care pot să facă tranziţia către prosumator. Până în anul 2030, sistemele fotovoltaice vor atinge o putere totală instalată de cca. 3.100 MWp (o producţie de cca. 5 TWh/an).

Schemele de susținere vor fi orientate doar către capacităţile dezvoltate de prosumatori”

 

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *