Ministerul Energiei are la decont acum 131 de milioane de lei, nu miliarde – ministrul Finanțelor

Ministerul Energiei are la decont, în acest moment, 131 de milioane de lei pentru compensarea preţului la energie, iar alocarea bugetară pentru acest lucru nu este de 2,5 miliarde de lei, ci în jur de 5 miliarde de lei, pentru că sunt sume care merg şi la Ministerul Muncii, a declarat joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în conferinţa de presă organizată după şedinţa de Guvern în care a fost aprobată prima rectificare bugetară din acest an.

„Creditele de angajament solicitate de Ministerul Energiei erau de 2,5 miliarde de lei. Au fost o serie de erori în informările primite de la ANRE, dar am conciliat aceste rezultate. Am intrat într-o normalitate şi avem acest Comitet interministerial, astfel încât cei care sunt implicaţi să vină exact cu date şi să discutăm concret pe cifre şi să nu emitem în spaţiul public tot felul de opinii, diferenţe de cifre şi să creăm o anumită panică în societate. Chiar acum o săptămână, ministrul Energiei a spus că nu confirmă niciuna dintre acele cifre, nici 40, nici 20, nici 31 (miliarde de lei, n.r.). Realitatea este în felul următor: Ministerul Energiei are la decont la acest moment 131 de milioane de lei… Nu sunt miliarde, nu sunt zeci de miliarde.

Discutăm de deconturi la luna august, aferente lunii aprilie. Trebuie să ne uităm pe paşi, aşa cum se face şi execuţia bugetară, şi să fie ancorată în realitate. Creditele bugetare nu pot depăşi creditele de angajament. Creditele de angajament solicitate de Ministerul Energiei au fost de 2,5 miliarde de lei, de aceea am şi alocat 2,5 miliarde de lei. Alocarea pentru energie nu este de doar 2,5 miliarde de lei, ci este în jur de 5 miliarde de lei, pentru că sunt şi sume alocate Ministerului Muncii. După cum ştiţi, Ministerul Muncii compensează sau achită deconturile pentru consumatorii casnici, iar Ministerul Energiei pentru cei economici”, a explicat ministrul de resort.

Recent, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a atras atenţia asupra faptului că rectificarea bugetară este sub 25% din necesarul pentru finanţarea plafonului la energie şi expune la un risc major capacitatea de a mai funcţiona a întregului sector energetic.

Reprezentanţii ACUE subliniază că suma de 2,5 miliarde de lei prevăzută pentru Ministerul Energiei reprezintă doar 7,7% din necesarul de finanţare estimat de minister (31 de miliarde lei) pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern doar prin OUG 27/2022, până la finalul anului 2022, respectiv achitarea diferenţelor dintre preţul real al facturilor consumatorilor non-casnici şi preţul plafonat al energiei.

Totodată, suma de 7,3 miliarde lei prevăzută pentru Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru întregul capitol de „Asistenţă socială” este mult sub necesarul de finanţare estimat de Federaţia ACUE la solicitarea autorităţilor (de 8,4 miliarde lei) pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern prin OUG 27/2022, până la finalul anului 2022.

„Banii nu sunt pentru furnizori, ci pentru consumatorii de energie. Furnizorii acordă în avans, din fonduri proprii, acest sprijin pentru clienţi. Astfel că, în mod direct şi imediat, această decizie riscă să genereze un blocaj la nivelul activităţii de furnizare, dar impactul ulterior se va resimţi la nivelul întregului sector energetic şi, în ultimă instanţă, la clienţii finali”, a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.

ACUE are 22 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, cu un număr total de 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Membrii ACUE reprezintă 56,4% din ansamblul pieţei de utilităţi din energie electrică şi, respectiv 89,9% din totalul pieţei de gaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *