Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze

Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest moment o decizie de eliminare a plafoanelor la energie electrică și gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025, transmite Ministerul Energiei într-un comunicat de presă. Amintim că, potrivit legislației, care nu a fost modificată până acum, mecanismul de plafonare al prețurilor la energie electrică și gaze naturale ar fi urmat să expire la 1 aprilie 2025.

Iată integral comunicatul Ministerului Energiei

“Ministerul Energiei transmite clarificări cu privire la mecanismul de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale după data de 1 aprilie 2025

Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest moment o decizie de eliminare a plafoanelor la energie electrică și gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025.

Programul de guvernare prevede “elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor și asigurarea unui climat concurențial solid, previzibil, pentru prețuri accesibile la energie electrică și gaze naturale”.

Scenariile analizate în prezent de Grupul Interministerial creat în luna noiembrie 2024 prin decizia Prim-ministrului României 380/2024 prevăd foarte clar că liberalizarea se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor și nu se limitează la data de 1 aprilie 2025 sau la consumatorii vulnerabili.

Scenariile de lucru țin cont de implementarea unor mecanisme deja testate de statul român, precum cardurile de sprijin (ex: cardul de energie, cardul de alimente, cardul de vacanță), însă nu sunt excluse ajustări sau măsuri care vor fi identificate pe parcursul întâlnirilor de lucru ale Grupului Interministerial. Ne-am propus ca până la finalul lunii ianuarie să identificăm cele mai bune soluții pentru perioada post 1 aprilie 2025.

Obiectivul Ministrului Energiei, având și calitatea de vicepreședinte al comitetului interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și combaterea sărăciei energetice, este ca și după 1 aprilie 2025, și aici ne referim la toate categoriile de consumatori, prețurile la energie să fie corecte și nu vină ca o povară pentru bugetele lor

Anterior comunicatului, ministrul Sebastian Burduja a vorbit, la Digi 24, despre continuarea mecanismului de prețurile plafonate, fiind întrebat despre asta de jurnalistul postului TV.

″O decizie finală nu a fost luată. Noi avem legea în vigoare până la 1 aprilie, cu plafoanele pe care românii le cunosc, care au asigurat o stabilitate a prețurilor finale la consumatorii casnici și la companii. Există mai multe scenarii de lucru. Un scenariu este să continuăm schema actuală de plafonare o perioadă, pentru toată lumea. Și avem argumente. E o schemă cunoscută de piață și avem o instabilitate în regiune, iată ce s-a întâmplat de la 1 ianuarie cu stoparea tranzitului de gaz rusesc și creșterea prețurilor la gaze pe bursă. Sunt argumente și cred că și Comisia Europeană ar fi deschisă în fața unor asemenea idei. Ar urma să definim (cât timp s-ar mai prelungi plafonarea – n.red.) și ne-am asumat ca în luna ianuarie să venim cu o propunere finală de calendar.

Poate fi vorba de câteva luni, poate fi vorba de finalul anului, urmează să vedem. În programul de guvernare scrie că vorbim de o liberalizare etapizată, prudentă. În care, pe de o parte, să protejăm consumatorul final și, pe de altă parte, să asigurăm lichiditate pe piață (pe cea angro – n.r.), să existe energie de vânzare. Pentru că altfel, dacă volumele sunt mici, deci oferta este redusă, și cererea este mare, din partea furnizorilor care se îngrămădesc să satisfacă cererea (clienților finali din portofolii – n.r.), atunci prețurile s-ar putea să crească într-adevăr″, a spus Burduja.

Amintim că, potrivit OUG 27/2022, consumatorii casnici finali de energie electrică plătesc prețuri finale maxime de 68 de bani, 80 de bani, respectiv 1,30 lei/kWh, în funcție de consumul lunar, iar consumaorii casnici de gaze plătesc cel mult 31 de bani/kWh. Mecanismul plafonării, cu aceste niveluri, expiră la 31 martie 2025.

Nu este clar dacă aceste plafoane vor fi menținute, total sau parțial și dacă vor fi introduse altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *