Miliardele de la benzinărie. Clasamentul afacerilor și profiturilor marilor lanțuri de distribuție a carburanților din România

2022 a fost un an de excepție pentru companiile din energie, inclusiv pentru vânzătorii de carburanți, pe fondul prețurilor mari. Cele mai mari cinci companii care administrează lanțuri de benzinării au consemnat afaceri totale de 68 de miliarde de lei, potrivit datelor comparate de noi. Nu toți jucătorii au performat la fel

În termeni de afaceri, nu aveau cum să fie surprize –  liderul indiscutabil al pieței rămâne Petrom, care administrează de departe cea mai vastă rețea de benzinării, cu brandurile Petrom și OMV. Cea mai mare creștere a profitului s-a înregistrat însă în benzinăriile Rompetrol și – poate cea mai mare supriză – ungurii de la Mol, care au o politică de extindere susținută a rețelei din România, și-au înjumătățit profitul.

Iată cifrele primilor cinci mari retaileri de carburanți din România aferente anului trecut

Petrom

OMV Petrom Marketing, compania din cadrul grupului Petrom, controlat de austriecii de la OMV, care se ocupă de distribuția carburanților prin stații, a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri netă de 27 de miliarde de lei și un profit net de 555,8 milioane de lei. Față de anul precedent, afacerile companiei au crescut cu 42%, iar profitul net cu 10%. Compania operează rețelele de benzinării Petrom și OMV din România, Moldova, Bulgaria și Serbia. În total 780 de benzinării, dintre care 555 în România.

Rompetrol

Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului KMG International (Rompetrol) din România a raportat pentru 2022 afaceri nete de 16 miliarde de lei, și un profit de 190 de milioane de lei. Față de anul precedent, afacerile companiei au crescut cu 31%, iar profitul net s-a dublat. Rezultatele se referă doar la rețeaua din România, nu și la piețele din Moldova, Bulgaria și Gerorgia, acolo unde compania are rețele de stații. Compania operează în România o rețea de 1.284 puncte de comercializare carburanți, dintre care 180 de benzinării proprii și 297 stații partener și express.

Lukoil

Lukoil România SRL, compania care adimistrează rețeaua de stații de distribuție a carburanților Lukoil de la noi din țară, a raportat pentru anul 2022 o cifră de afaceri netă de 13,3 miliarde de lei și un profit net de 235 de milioane de lei. Așadar, în anul 2022, rețeua de benzinării Lukoil și-a crescut cifra de afaceri cu 66%, iar profitul cu 46%. Compania operează o rețea de peste 310 stații de distribuție în România.

MOL

Mol România Petroleum Products, firma care administrează rețeaua de benzinării a companiei ungare în România, a raportat pentru 2022 afaceri nete de 9,3 miliarde de lei și un profit de 162 de milioane de lei.  Față de anul trecu, cifra de afaceri a crescut cu 16%, dar, supriză, profitul a scăzut la mai puțin de jumătate – în 2021 compania raportase 350 de milioane de lei. Compania opera 255 de stații de distribuție a carburanților în România, la finalul anului trecut.

Socar

Socar Petroleum este firma locală prin care compania petrolieră națională a Azerbaidjanului administrează rețeaua de benzinării din România. Pentru 2022, compania a raportat afaceri de 2,6 miliarde de lei și un profit net de 5,3 milioane de lei. Cifra de afaceri a crescut cu 83%, dar profitul net a scăzut de trei ori – în 2021 compania raportase un profit net de 16,4 milioane de lei. Socar operează o rețea de 73 de benzinării în România.

N.red: Cifrele sunt cele din bilanțurile depuse la Ministerul Finanțelor și nu este obligatoriu ca afacerile să fie rezultatul exclusiv al vânzărilor de carburanți și produse alimentare și nealimentare prin stații.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *