mn

MET și Keppel Infrastructure au format un joint-venture pentru investiții în regenerabile

Keppel Infrastructure Holdings Pte Ltd (KI), alături de compania de servicii energetice integrate MET Holding AG (MET Group), cu sediul central în Elveţia, au format un joint-venture numit Keppel MET Renewables AG (Keppel MET Renewables), pentru a căuta oportunităţi pe segmentul producţiei de energie din surse regenerabile din Europa de Vest.

Potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, noul joint-venture reprezintă următoarea etapă a parteneriatului strategic dintre KI şi MET Group, după ce, în 2020, KI a investit în MET Group prin achiziţia unui pachet de 20% din acţiuni. Noul joint-venture, Keppel MET Renewables, va urmări şi investi în proiecte solare şi eoliene onshore greenfield sau brownfield din Europa de Vest, completând prezenţa MET Group în Europa. Planul noului joint-venture prevede atingerea rapidă a unui portofoliu cu o capacitate instalată de minimum 1 GW, format din proiecte operaţionale sau în fază de dezvoltare, pe segmentul producerii energiei electrice din surse regenerabile.

Ca parte a acordului strategic, KI a cedat o participaţie de 10% din pachetul de 20% deţinut în MET Group către Benjamin Lakatos, fondatorul şi directorul general MET Group, reinvestind fondurile obţinute, inclusiv câştigul din tranzacţie în noul JV. Astfel, KI alocă aproximativ 30 de milioane de euro (aproximativ 42 de milioane de dolari Singapore) sub formă de capital social pentru Keppel MET Renewables. KI şi MET Group vor deţine fiecare câte 49,9% din acţiunile Keppel MET Renewables, restul de 0,2% urmând a aparţine direct lui Benjamin Lakatos.

În primă fază, Keppel MET Renewables va avea un portofoliu de 213 MW, format din proiecte solare early-stage în Italia, deţinute de MET Group. Aceste active vor deveni operaţionale în etape, între finalul anului 2024 şi mijlocul anului 2025.

Pentru Keppel Infrastructure şi MET Group, Keppel MET Renewables este o oportunitate de accelerare a creşterii şi de transformare a portofoliului de producţie de energie, prin extinderea prezenţei pe segmentul regenerabile şi al activelor cu emisii minime de carbon. Keppel subliniază, astfel, angajamentul în atingerea obiectivelor asumate prin Viziunea 2030, în timp ce MET se apropie de ţinta de 2 GW pentru capacităţi regenerabile. După finalizarea investiţiilor, Keppel Group va avea active regenerabile cu capacitate brută de 2,6 GW, inclusiv proiecte în dezvoltare.

Cererea de energie din surse regenerabile în Uniunea Europeană (UE) creşte rapid, pe fondul accentului puternic pus de Comisia Europeană pe consolidarea securităţii energetice şi accelerarea tranziţiei către energia verde, cu propunerea ca 45% din mixul energetic din UE să provină din surse regenerabile până în 2030, în creştere faţă de obiectivul iniţial de 40%, propus în urmă cu mai puţin de un an. UE are ca obiectiv pe termen lung atingerea neutralităţii climatice până în 2050.

„Energia solară şi eoliană au devenit esenţiale pentru UE pentru promovarea electrificării bazate pe surse regenerabile, în transporturi sau instalaţii de încălzire şi răcire, şi facilitarea atingerii obiectivelor privind tranziţia energetică. Acordul Green Deal şi planul REpowerEU prezintă oportunităţi importante pentru dezvoltarea de proiecte energetice din surse regenerabile şi cuplarea sectoarelor energetice la nivelul economiei UE, pentru un sistem energetic rezistent şi durabil”, a declarat Cindy Lim, CEO Keppel Infrastructure.

Keppel Infrastructure doreşte să valorifice relaţia strategică existentă cu MET Group, pentru extinderea prezenţei în Europa şi accelerarea creşterii portofoliului de regenerabile.

„Pornim de la un portofoliu de active fotovoltaice în Italia, o platformă bună de dezvoltare în sectorul energiei regenerabile, în plină expansiune în Europa de Vest. Keppel MET Renewables va continua să urmărească astfel de oportunităţi în ţări din Europa de Vest ca Franţa, Germania, Portugalia sau Spania, pentru a duce afacerea la următorul nivel”, a mai spus el.

Benjamin Lakatos, fondator şi director executiv MET Group, a subliniat că noul joint-venture pentru producţia de energie din surse regenerabile este o platformă ideală pentru cooperare, încadrându-se perfect în viziunea pe termen lung a celor două companii. „MET şi Keppel sunt dedicate susţinerii tranziţiei energetice în Europa”, a menţionat Lakatos.

În urma acestor tranzacţii, MET Group rămâne o companie deţinută majoritar de echipa de conducere, funcţionând sub control comun, Keppel Infrastructure urmând a-şi menţine nivelul de reprezentare în Consiliul de Administraţie MET Group.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.