MET caută să se dezvolte pe segmentul energiei eoliene în România

Compania energetică MET Group, cu sediul în Elveția dar cu acționari maghiari, care deține în România active fotovoltaice și de stocare a energiei în baterii, ia în considerare dezvoltarea unor proiecte eoliene în țară, a declarat marți un purtător de cuvânt al companiei. 

„Monitorizăm constant toate piețele noastre pentru investiții și dezvoltarea de proiecte în țările noastre de interes, inclusiv în sectorul eolian onshore din România”, a declarat reprezentantul MET Group pentru SeeNews, înainte de Summitul LNG de la Budapesta. Cu toate acestea, grupul nu a securizat încă niciun proiect eolian în această etapă, a adăugat oficialul.

Portofoliul de energie regenerabilă al MET Group în România include peste 260 MWp de centrale fotovoltaice și 10 MW de capacitate de stocare a energiei în baterii, integrate în patru proiecte, dintre care trei sunt în faza de pregătire pentru construcție.

Cele patru parcuri solare se vor întinde pe o suprafață totală de 400 ha în județele Arad, Dâmbovița și Bihor. La începutul acestei luni, grupul a demarat construcția unei centrale solare de 80 MW în Răscăeți, județul Dâmbovița.

MET Group își propune să devină un jucător major în industria energiei regenerabile din Europa, iar România a fost identificată ca una dintre piețele sale cheie. În strategia sa pentru următorii cinci ani, grupul intenționează să își optimizeze activitățile și să își extindă capacitățile pe întregul lanț valoric, inclusiv prin dezvoltarea de proiecte și portofolii axate pe energie solară, eoliană și sisteme de stocare a energiei în baterii (BESS).

„Nu ne referim neapărat doar la noi achiziții, ci mai degrabă la optimizarea continuă a portofoliului nostru și la deschiderea spre furnizarea de servicii”, a precizat purtătorul de cuvânt al MET Group, răspunzând unei întrebări despre posibile noi achiziții de proiecte solare în România.

În alte părți din Europa de Sud-Est, grupul operează în sectorul energiei regenerabile în Bulgaria și Serbia și pe piața gazelor naturale din Croația.

Pe măsură ce țările din Europa de Sud-Est își elimină treptat dependența de cărbune, acestea au în continuare nevoie de gaze naturale pentru a echilibra sursele regenerabile dependente de condițiile meteorologice, a mai declarat reprezentantul MET Group.

„Importurile de gaz rusesc prin conducte către Europa de Sud-Est sunt la un nivel foarte scăzut după oprirea tranzitului prin Ucraina la sfârșitul anului trecut. Una dintre cele mai promițătoare opțiuni pentru a satisface cererea tot mai mare de gaz în regiune pare a fi importul suplimentar de LNG de la diverși producători la nivel mondial”, a adăugat oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *