MET a terminat lucrările la două parcuri fotovoltaice, 96 MW, în Ungaria. Compania a cumpărat un proiect de 52 MW în România

Grupul MET anunță că lucrările de construcție pentru parcurile solare MET Gerjen și MET Söjtör, din Ungaria, au fost finalizate, cele două centre fotovoltaice urmând să funcționeze în regim comercial, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectele de investiții se întind pe o suprafață totală de 170 de hectare în cele două localități maghiare, și au presupus instalarea a circa 180.000 de panouri solare. Finalizarea construcției celor două proiecte a fost celebrată în cadrul unei ceremonii de tăiere a panglicii.

Parcurile solare se racordează la rețeaua electrică prin intermediul unor substații de înaltă tensiune nou instalate. Darea în funcțiune a parcului solar MET Gerjen (51 MWp) și a parcului solar MET Söjtör (45 MWp) a avut loc în mai multe etape. Cele două instalații vor genera suficientă energie electrică verde pentru a acoperi consumul a circa 50 de mii de gospodării.

Pentru refinanțarea dezvoltării a două parcuri solare existente (MET Dunai Solar Park și MET Kabai Solar Park), precum și pentru finanțarea achiziției și construcției a trei noi parcuri fotovoltaice (printre care și cele două din Gerjen și Söjtör), filiala MET Group MET Hungary Solar Park Kft. a emis în 2021 cu succes o emisiune de obligațiuni, care a obținut ulterior și un calificativ verde.

“Întrucât îmbunătățirea calității vieții comunităților locale este, în egală măsură, o parte importantă a procesului de implementare  acestor proiecte, Grupul MET a realizat lucrări de amenajare interioare și exterioare pentru grădinițele și școlile din aceste localități”, mai arată compania.

Strategia MET de extindere pe segmentul producției de energie din surse regenerabile vizează atingerea unui portofoliu total cu o capacitate instalată de 2 GW până în 2026, urmând astfel a avea un rol important în tranziția energetică europeană. Ca parte a acestei strategii globale, MET Group și Keppel Infrastructure din Singapore au format în noiembrie 2022o companie mixtă, Keppel MET Renewables, pentru a valorifica oportunitățile din domeniul energiei regenerabile din Europa. Anul trecut, MET Group a reușit să pătrundă pe piața producției de energie din surse regenerabile din patru noi țări, prin achiziții, respectiv în Spania, Italia, Polonia și România.

În România Grupul MET a achiziționat integral participația într-un proiect solar în stadiu avansat de proiectare. Proiectul de 52 MWp ar putea ajunge la stadiul de „ready-to-build” până în primul trimestru al anului 2023. Parcul, poate ajunge și la o producție de energie de aproximativ 82 GWh pe an – echivalentul consumului anual din circa 50.000 de gospodării. Acesta este amplasat în sudul României, în apropiere de București și este preconizat că va deveni operațional în 2024.

MET Group este o companie energetică integrată, cu sediul central în Elveția și operațiuni și active pe piețele gazelor naturale și energiei electrice, cu prezență prin subsidiare în 13 țări și 27 de piețe naționale de gaze naturale și în 22 de centre internaționale de tranzacționare. În 2021, veniturile consolidate din vânzări ale Grupului MET s-au ridicat la 18,1 miliarde de euro, volumul de gaze naturale tranzacționate fiind de 55 BCM, iar cel de energie electrică de peste 50 TWH.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *