Mecanismul de achiziție centralizată a energiei s-a schimbat din nou, printr-o OUG de la finalul lui 2022. Mic avantaj pentru furnizori, dar garanțiile rămân excesive

Mecanismul (MACEE) permite mai nou furnizorilor să plătească ei energia, în luna următoare livrării, ceee ce îi ajută. Însă rămân obligațiile de garantare, care pot ajunge să acopere inclusiv energie care să nu fie efectiv trazacționată, continuă să pună presiune pe furnizori

MACEE a fost modificat prin OUG 192/2022, care a intrat în vigoare la 28 decembrie, act normativ emis în special pentru a elimina obligația depunerii declarațiilor pentru locurile de consum ale clienților casnici.

Prima modificare se referă la dreptul Operatorului Pieței (OPCOM), de a organiza noi sesiuni de licitație, extraordinare, în cazul în care nu se semnează contractele între furnizori și producători sau în cazul în care unii cumpătători sau furnizori nu mai întrunesc condițiile legale pentru a vinde/cumpăra energie la prețul fix de 450 de lei/MWh prin acest mecanism.  Amintim că la prima licitație, desfîșurată luna trecută, s-au alocat foarte puține cantități, prin MACEE. Puteți citi mai multe aici:

Furnizorii de energie au primit doar a șasea parte din energia ieftină cerută, prin mecanismul impus de stat – surse. Incertutidini pentru 2023

A doua modificare importantă se referă la o relaxare a condițiilor de plată de către furnizorii care cumpără energia prin MACEE. Articolul prin care furnizorul era obligat să acorde OPCOM mandat direct pentru plata imediată prin direct debit din conturile sale pentru energia achiziționată se abrogă începând cu 1 februarie.

Conform modificării, furnizorii vor plăti ei energia, în primele zece zile din luna care urmează lunii de livrare, potrivit noii reglementări, ceea ce este un avantaj pentru ei și mai eliberează din presiunea pe cash-flow.

O nouă modificare se referă la schimbarea sistemului de constituire a garanției. Iată noul articol din OUG 192/2022

Valoarea scrisorii de garanție bancară prevăzută la alin. (2) trebuie să acopere minimum suma următoarelor valori ale obligațiilor de plată:

a) valoarea obligațiilor de plată aferente cantităților de energie electrică achiziționate pentru luna în curs; prin excepție, pentru alocarea lunară pentru luna februarie 2023 se ia în considerare valoarea obligațiilor de plată aferente cantităților achiziționate pentru ultima decadă a lunii ianuarie 2023;

b) valoarea obligațiilor de plată aferente cantităților de energie electrică achiziționate din mecanismul anual pentru luna următoare;

c) valoarea obligațiilor de plată aferente prognozei lunare ale cantității de energie electrică suplimentare pentru luna următoare, prevăzute la art. 7 alin. (4).

Așadar, se observă din nou aceeați situație: furnizorul trebuie să depună garanții inclusiv pentru volume care nu au fost (sau nu au fost încă) tranzacționate prin MACEE și este posibil ca valoarea garanțiilor cerute inițial să fie de câteva ori sau zeci de ori mai mari decât ce se tranzacționează efectiv prin MACEE. Așadar, furnizorul trebuie să constituie și să mențină garanația cerută de OPCOM pentru MACEE chiar dacă primește prin mecanism mult mai puțin decât necesarul, dar îi trebuie bani de garanții și pentru ce va cumpăra de pe piață, de la alți producători, în afara MACEE, despre care ați văzut în linkul de mai sus că asigură doar o mică parte din necesar.

Adică are nevoie de bani suplimentari, destul de greu de obținut de la bănci, care au avertizat că nu mai pot credita foarte mult sectorul energetic, petru că și-au atins limita de expunere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *