Marile companii petroliere îşi reduc cheltuielile în acest an cu 28 de miliarde de dolari

Cele mai mari companii mondiale de petrol şi gaze îşi reduc cheltuielile în acest an în urma colapsului cotaţiei ţiţeiului, ca urmare a reducerii cererii, din cauza extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a războiului preţurilor între Arabia Saudită şi Rusia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Din ianuarie, cotaţia barilului de petrol a scăzut cu 65%, la aproximativ 25 de dolari.

Reducerile deja anunţate de opt companii petroliere majore, inclusiv Saudi Aramco şi Royal Dutch Shell, ajung la un nivel combinat de 28 de miliarde de dolari, sau o scădere de 20% faţă de planurile lor iniţiale de cheltuieli, de 142 de miliarde de dolari.

Grupul britanic BP a anunţat miercuri că şi-a redus planul de cheltuieli pentru 2020 cu 25% şi va scădea nivelul producţiei din SUA, în timp ce compania americană a confirmat că-şi reduce cheltuielile de investiţii dar fără a preciza date exacte.

Producătorul brazilian de petrol Petrobras reduce producţia, întârzie plata dividendelor şi reduce planul de investiţii pentru 2020, pe fondul măsurilor de reducere a costurilor din cauza extinderii pandemiei.

Investitorii susţin că dacă actuala criză se prelungeşte, reducerile de cheltuieli anunţate se marile companii petroliere ar putea să nu fie suficiente pentru a le permită să menţină dividendele fără a-şi majora datoria, care este deja la un nivel ridicat.

Datoria combinată a Chevron, Total, BP, Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell se ridica la 231 miliarde de dolari la 31 decembrie 2019, aproape de nivelul de 235 miliarde de dolari atins în 2016 când cotaţia barilului de petrol a scăzut sub 30 de dolari.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a scăzut marţi cu 0,02 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 22,74 dolari. În primul trimestru din 2019, s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului ţiţeiului din ultimii 18 ani, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de ţiţei pe plan global, iar Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *