Marii furnizori de energie electrică au venit cu oferte de gaze pentru populație. Care sunt prețurile Electrica, Enel și CEZ

În contextul liberalizării pieței de gaze pentru populație, de la 1 iunile, marii furnizori de energie electrică au lansat oferte, în încercarea de a „mușca” din cota de piață a celor doi furnizori mari de gaze, Engie și E.On. 

Așa cum era de anticipat, după furnizorii de piață concurențială de electricitate, care au și oferte de furnizare de gaze, a venit rândul furnizorilor mari, cei de ultimă instanță, să vină și ei cu oferte de vânzare de gaze către populație, în contextul liberalizării pieței.

Înainte de a vă spune ce oferte au cei trei mari furnizori de energie electrică, merită amintit care sunt prețurile oferite acum de cei doi mari furnizori de gaze clienților casnici care nu vor mai avea prețuri reglementate de la 1 iulie. Engie are oferta standard de 125 lei/MWh iar E.On de 134 lei/MWh, prima la același preț cu cel reglementat de acum, a doua cu doar doi lei sub.

Oferta Electrica

Ultimul furnizor mare de energie electrică ce a venit cu ofertă de gaze naturale pentru populație este Electrica. Compania are două oferte de gaze. Prima vine cu un preț al „mărfii gaz” de 83,4 lei/MWh, ceea ce înseamnă că, pentru clienții racordați la distribuția de gaze a Distrigaz Sud Rețele, cum ar fi Bucureștiul, prețul final de furnzare este de 125 de lei, deci identic cu cel al Engie. Pentru zona de rețea a Delgaz Grid (E.On), prețul final este de aproape 124 de lei/MWh, deci sensibil sub cei 134 de lei pe care îi oferă furnizorul consacrat pentru acea zonă, E.On.
Electrica mai are și o ofertă, dar cu abonament zilnic de 22 de bani pe zi pentru locul de consum, deci 6,6 lei pe lună. Pentru gazul consumat, prețul final de furnizare este ceva mai mic, de 119 lei/MWh pentru zona de distribuție a Delgaz Grid (sudul țării), și de 118 lei pentru zona de nord a țării- clienții racordați la rețeaua Delgaz Grid.
Electrica propune aceste prețuri pentru un contract de un an.

Oferta Enel

Enel, un alt mare furnizor de energie electrică pentru populație, a lansat și ea ofertă de furnizare de gaze pentru clienții casnici. Enel are o ofertă, denumită Enel Gaz Simplu, în care componenta de gaz are un preț de 78 de lei/MWh, și nu are abonament zilnic. Pentru zona de sud a țării, unde distribuitor este Distrigaz Sud Rețele, Enel vine cu 121 de lei/MWh, preț final de furnizare, deci ceva mai bun decât prețul concurențial oferit de Engie, egal cu cel reglementat. Pentru zona de nord a țării, unde distribuitor este Delgaz Grid, (parte a grupului E.On, care este și furnizor reglementat pentru casnici), Enel vine cu 120 de lei/MWh, deci sensibil sub prețul concurențial propus de E.On, care este acum furnizorul reglementat al zonei. Și Enel are aceste prețuri timp de un an, perioada contractuală pe care o propune.

Oferta CEZ

CEZ, și el furnizor mare de energie electrică pentru populație, are ofertă de furnizare de gaze naturale, dar este ceva mai complicată decât a celorlalți. În primul rând, ea nu este valabilă pentru toată țara, ci doar pentru județele Argeș, Dolj,Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman, Vâlcea, Ilfov, București și în localitățile aflate la maxim 50 km distanță de Timișoara și Iași. În al doilea rând, deși CEZ anunță contracte de furnizare de gaze pe un an, prețurile din ofertă, care sunt destul de bune, sunt valabile doar trei luni, cu mențiunea că pot fi apoi ajustate în condițiile pieței. În al patrulea rând, oferta presupune și plata unui abonament, de 0,4 lei pentru locul de consum, pe lună. Abonamentul nu este perceput însă decât șase luni pe an, și anume în lunile de iarnă, în perioada octombrie-martie. Deci, pe un an, ați avea un cost de 6 lei pe lună, în medie, cu această componentă fixă.
Oferta „Gaz Optim Plus” CEZ vine cu un preț al „mărfii” gaz de doar 77 de lei/MWh, ceea ce face ca, adunat cu tarifele reglementate de transport și distribuție, să ducă la un preț final de furnizare de 118 lei/MWh, pentru clienții racordați la rețea în București.

Amintim că, de la 1 iulie 2020, piața de gaze pentru consumatorii casnici se va liberaliza, iar actualele prețuri reglementate pentru consumatorii casnici vor dispărea. Puteți citi despre ce aveți de făcut cu această ocazie, aici:

Liberalizarea prețurilor la gaze. Ce trebuie să știți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *