Marii consumatori de electricitate ar putea plăti facturi mai mici. O nouă schemă de sprijin

Companiile din industrie care sunt mari consumatoare de energie electrică ar putea beneficia de o schemă de spijin prin care să fie redusă factura cu valoarea certificatelor de emisii, în condiţiile în care preţul energiei pe care o consumă a crescut exact din cauza acestor certificate.

„E o analiză la nivelul Guvernului, dată fiind creşterea preţurilor la energie electrică, să vedem cum putem sprijini marii consumatori, pentru a evita situaţiile care prezintă risc de relocare- sunt companii care ar putea să plece din ţară din cauza preţurilor mari la electricitate. Avem deja o schemă de reducere a costurilor cu certificatele verzi, de până la 85% şi analizăm şi posibilitatea de a reduce şi certificatele de emisii. Adică de a da o reducere care să compenseze costul crescut al certificatelor de emisii de carbon”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Întrebat cum s-ar putea excepta de la plata unei părţi din factură consumatorii care nu primesc energie pentru care se plătesc certificate de emisii (hidro sau eolian, de exemplu), Chiriţoiu a spus că raţiunea schemei este pentru toată piaţa.

„Preţul certificatelor de emisii a crescut foarte mult. El afectează preţul energiei produse pe bază de cărbune şi asta ridică preţul energiei electrice în toată piaţa, pentru că preţul de piaţă e dat de costul celei mai scumpe tehnologii care în momentul de faţă este cărbunele. Deci dacă a crescut preţul certificatului de carbon a crescut preţul electricităţii pe ansamblu”, a explicat şeful Concurenţei.

„Este o schemă de sprijin posibilă în Uniunea Europeană, sunt ţări membre ale Uniunii Europene în care se aplică, Franţa, Germania, de exemplu. acum Uniunea Europeană pregăteşte o actualizare a acestor scheme, e o ocazie să introducem şi noi aceste scheme”, a mai spus Chiriţoiu.

Complexul Energetic Oltenia, compania energetică cea mai afectată de creşterea preţurilor la certificatele de emisii, a plătit 1,4 miliarde de lei în contul achiziţiei acestor certificate, doar pentru anul trecut. Oficialii au avertizat că aceste costuri vor fi internalizate, adică trecute în preţul energiei electrice.

Asociaţia marilor consumatori de energie a avertizat, în luna mai, că din cauza preţurilor mari la energie electrică, care vor deveni şi mai mari din cauza viitoarelor scheme de sprijin, care vor fi plătite de consumatori, industria devine necompetitivă. Ei au atras atenția că un ritm de creștere a costului cu energia electrică precum cel înregistrat în ultimul an și preconizat a se înregistra și în perioada următoare, scoate în afara pieței produsele românești, poate duce la închiderea de capacități majore de producție și la oprirea unor investiții de ordinul sutelor de milioane de euro. Detalii, în acest text:

Consumatorii industriali ameninţă cu plecarea din România din cauza preţurilor mari la energie, care vor fi şi mai mari din cauza noilor taxe

2 Comments

  1. Investitii in noi capacitati de productie, acceptarea de care decidenti a PPA-ului ca mecanism de finantare a noilor proiecte… obligarea companiilor de stat care dau dividende de 90% din profit, plus alocari din rezerve, sa investeasca in noi capacitati, in diverse tehnologii…
    asemenea scheme de subventionare nu aduc rezultate de cat pe termen scurt…

  2. Subventie pt cea mai murdara forma de energie electrica, pentru cei mai mari consumatori, cand emisiile de carbon ar trebui reduse drastic in urmatorii 10 ani pt. a preveni cele mai catastrofale efecte ale schimbarilor climatice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *