Mare atenţie la schimbarea furnizorului sau contractului de electricitate. Detaliul care vă poate creşte factura şi cu 40%

Toţi consumatorii casnici de energie electrică au dreptul să schime furnizorul de energie în căutarea unei oferte mai bune, sau, dacă nu au încredere în altă firmă, să rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul, şi să treacă din sistem reglementat de stat în sistem de piaţă concurenţială. E mai ieftin, dar există însă un detaliu despre care toată lumea trebuie să ţină seama

Migraţia clienţilor din sistem regmentat în sistem de piaţă concurenţială a fost încurajată chiar de oficialităţi, nu mai târziu de finalul lunii trecute, când au fost anunţate creşterile de preţ la energia electrică.

“Eu, de exemplu, la mine acasă am acelaşi furnizor şi de energie, şi de gaze. Oferta pe energie electrică este negociată şi este mult mai mică decât oferta furnizorului de ultimă instanţă din zona în care locuiesc. Plus că este mult mai simplu, pentru că am relaţie cu o singură firmă de furnizare, şi de gaze, şi de energie”, a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

El a făcut această declaraţie cu ocazia anunţului referitor la creşterea preţurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici alimentaţi în regim reglementat. Preţurile au crescut cu până la 11,6% în Bucureşti, 8% la nivel naţional, după cum puteţi citi aici:

Energia electrică pentru consumatorii casnici se va scumpi cu 11,6% în Bucureşti, de la 1 iulie, nu cu până la 8%, cum anunţase ANRE

Havrileţ a precizat că a crescut  preţul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali: Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, în funcţie de zona în care locuiesc.

„Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piaţa liberă, preţul nu creşte, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare”, a arătat el.

“Dacă vă uitaţi în comparatorul de preţuri, în toate zonele unde sunt furnizori de ultimă instanţă, sunt 14-15 oferte la preţuri mai mici decât cele ale furnizorilor de ultimă instanţă. Furnizorul de ultimă instanţă este pragul cel mai scump, de acolo se negociază la preţuri mai mici. Inclusiv furnizorii de ultimă instanţă au oferte cu preţuri mai mici pe piaţa concurenţială”, a mai arătat Havrileţ.

Totuşi, el a admis că sunt foarte puţini consumatori casnici care au încheiat contracte în regim concurenţial, în principal din lipsa informaţiilor, şi a arătat că ANRE va obliga furnizorii de ultimă instanţă să-şi anunţe toţi consumatorii că au posibilitatea de a face acest lucru.

Care este detaliul

Clienţii care migrează din sistem reglementat spre piaţa concurenţială trebuie să ştie un lucru: în cazul în care noul furnizor dă faliment, ei vor fi automat preluaţi de furnizorul de ultimă înstanţă din zonă (FUI- Enel, E.ON, CEZ şi Electrica), dar  vor plăti preţuri mai mari la energie. Clienţii nu vor rămâne nicio clipă fără curent, dar odată ce au ieşit din sistem reglementat nu se mai pot întoarce la el, iar preluarea, în ultimă instanţă, de FUI, se va face la nişte tarife mai mari.

Iată ce scrie la Art 17 din Metodologia de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată de ANRE prin Ordinul 92/2015:

“Tarifele UI (de ultimă instanţă-n.red.)  se determină pe baza valorilor medii ale tarifelor CPC stabilite conform prevederilor din secțiunea 2.3, prin aplicarea unor procente de majorare a acestora, astfel:

 1. a)maximum 5%, în cazul locurilor de consum alimentate la JT;
 2. b)maximum 7,5%, în cazul locurilor de consum alimentate la MT;
 3. c)maximum 10%, în cazul locurilor de consum alimentate la IT”

Aşadar, în cazul în care furnizorul dvs a dat faliment, şi nu aţi încheiat un contract nou cu alt furnizor, ajungând în situaţia de a fi preluat de unul dintre cei patru FUI, veţi putea plăti în plus între 5%, dacă sunteţi consumator casnic, şi 10%, dacă sunteţi un consumator mare, racordat direct la reţeaua Transelectrica. Iar plusul se va aplica la ceva ce estre deja mai scump.

Ce este CPC

Factura la energie electrică este formată, acum, pentru majoritatea clienţilor, din preţul de achiziţie al energiei electrice, tariful de distribuţie, transport, sistem şi furnizare la care se adaugă contribuţia pentru cogenerare, certificatele verzi, acciza şi TVA. Discuţia apare la primele cinci componente. Până la data de 1 iulie, pentru consumatorii în regim reglementat, 20% din cantitatea de energie consumată era plătită la tariful reglementat de ANRE (le include pe cele cinci, iar curentul vine doar de la Hidro şi Nuclearelectrica), iar 80% era plătită la tariful de Componentă de Piaţă Concurenţială – CPC (le include şi el pe cele cinci) tarif care este avizat de ANRE pe baza costurilor recunoscute furnizorilor cu achiziţia de energie din piaţă, din orice sursă. De la data de 1 iulie, aceste procente se schimbă, ponderea fiind de 10% pentru reglementat şi 90% pentru CPC. De la data de 1 iulie, tarifele CPC au crescut cu până la 14%, în funcţie de zona geografică, din cauza creşterii preţurilor de achiziţia a energiei de pe piaţă.

Detalii puteţi citi aici: Cum cresc tarifele la energia electrică în fiecare zonă din România, la 1 iulie

Avantajul trecerii în sistem de piaţă liberă este dat de faptul că factura lunară scade, chiar şi cu 21% acum pentru Bucureşti la casnici (de exemplu), după ce au crescut tarifele CPC, iar preţul rămâne neschimbat pe toată durata contractului, un an sau doi, în funcţie de oferta fiecărui furnizor. Însă, dacă respectivul furnizor care acum are cea mai bună ofertă – 21% sub preţul reglementat, nu vă mai poate alimenta (au fost cinci cazuri de furnizori privaţi mari care au dat faliment), şi sunteţi preluaţi de FUI, veţi putea ajunge să plătiţi cu până la 40% mai mult în perioada în care sunteţi alimentaţi de FUI, faţă de factura vechiului furnizor. Adică la tarif CPC plus 5%.

Cum se pot atenua riscurile

Acest text nu îşi propune să vă determine să rămâneţi în sistem reglementat, mai ales că ofertele de pe piaţa concurenţială sunt mai mult bune, după creşterea de preţ de la reglementat de la 1 iulie, ci este doar o modalitate de a vă face să fiţi atenţi la ce se întîmplă cu furnizorul dvs. nou ales.

Teoretic, dacă furnizorul are dificultăţi şi aflaţi asta înainte ca ANRE să decidă preluarea dvs şi a celorlalţi consumatori ai lui de către FUI din zonă, e indicat să renunţaţi la contractul cu el şi să încheiaţi unul cu altul nou, pentru a evita să fiţi preluaţi de FUI şi să plătiţi acel tarif majorat, de CPC plus maximum 5%. Dacă totuşi furnizorul nu îşi mai poate onora obligaţia de a vă furniza energie, şi aţi fost trecut automat la FUI şi aţi aflat asta după ce s-a întîmplat, semnaţi cât se poate de repede un nou contract cu un alt furnizor de piaţa concuranţială, pentru a plăti cât mai puţin aceste tarife mari ale FUI care v-a preluat

 

8 Comments

 1. După ce am ctit tot, am inteleles că noi consumatorii, vom plati mai mult, indiferent ce decidem. Piața e liberă, jocurile sunt ale lor, iar noi, aburiți bine de ingineria lor la facturi, plătim de ne sar ochii.

 2. După ce am ctit tot, am inteleles că noi consumatorii, vom plati mai mult, indiferent ce decidem. Piața e liberă, jocurile sunt ale lor, iar noi, aburiți bine de ingineria lor la facturi, plătim de ne sar ochii

 3. Ma numesc Dragu Elisabeta si locuiesc in micro 18 bloc A4….au venit 2 salariati de la dvs si mi au luat datele din b i pt transfer de energie si gaz intre timp m am razgandit…daca nu am semnat nici un contract cred ca pot ramane l VECHIUL SISTEM

 4. Eu stau in Brasov si de 2 ani am inceput colaborarea cu Aderro Energy. Sunt mai mult decat multumit. Sunt furnizori de energie electrica si furnizori de gaze naturale!

 5. Tatal meu a fost pacalit de eon sa trecut p ei dupa un timp au venit cei de la enel si ia spus sa se treaca inapoi la ei ca cei de la e.on sunt hoti ma rog si asa trecut inapoi asta care a venit de la enel ia spus ca nu mai are treaba de acum cu eonul si ieri a primit factura de la eon de p liuna a de 7 ea iau venit 210lei de plata nu a folosit nici o săptămână nu stie ce sa faca ,unde sa sune pana acum a platit factura de la enel

 6. Eu am inteles ca trebuie sa ma mut din tara. Gata gluma, dar n-am inteles ce si cum pe bune. Mai bine raman cum am fost si gata.

 7. Preturile de energie electrică sunt f Mari raportate la salariile existente în țară și efectiv concurează cu cele de peste hotare unde salariile și pensiile sunt net mai superioare!!!
  Serios vă mirați căci tot mai mulți pleacă peste hotare?!
  Întrebarea este chiar până când rămân pensiile și salariile de toată mizeria?
  Până când se tolerează acest lucru de către cei care sunt plătiți în funcțiile de conducere până când nenorociți oamenii cu aceste salarii și pensii neoneste?!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *