Majoritatea românilor a devenit ostilă energiei nucleare

Dacă înainte de cutremurul din Japonia, opinia majoritară era în favoarea energiei nucleare, aceasta s-a transformat ulterior în minoritate, după eveniment, asftel că, în România, 59% din cetăţeni se opun folosirii energiei nucleare, potrivit unui sondaj al Gallup International Association şi CSOP, citat de Money.ro

Totodată, aproximativ jumătate dintre români se declară îngrijoraţi sau foarte îngrijoraţi cu privire la posibilitatea unui incident nuclear în România. În acelaşi timp, 33% dintre români consideră că centrala atomică de la Cernavodă nu este protejată în mod corespunzător împotriva accidentelor.

„La nivel global, 49% dintre persoanele intervievate au în prezent o opinie favorabilă asupra energiei nucleare, în timp ce 43% declară ca au o opinie nefavorabilă energiei nucleare. Nivelul de favorabilitate (opinii favorabile minus opinii nefavorabile) este de +6%. Întrebaţi care era punctul lor de vedere referitor la acest subiect înainte de evenimentele din Japonia, persoanele intervievate au declarat în proporţie de 57% o opinie favorabilă faţă de 32% o opinie nefavorabilă, ceea ce înseamnă un nivel de favorabilitate de +25%”, se arată în studiul publicat joi.

Cea mai drastică scădere a susţinătorilor energiei nucleare s-a produs în Japonia, unde nivelul de favorabilitate se modifică de la +34% înainte de cutremur la -7% în prezent.

„În România, rezultatele indică de asemenea o scădere a opiniei favorabile asupra energiei nucleare. Dacă înainte de evenimentele din Japonia, persoanele intervievate apreciau pozitiv acest tip de energie în proporţie de 52% (nivel de favorabilitate de +10%), după evenimentele din Japonia, ponderea persoanelor intervievate care apreciază pozitiv energia nucleară a scăzut la 41%. Astfel, nivelul de favorabilitate a devenit -12%”, se mai arată în studiu.

Sondajul de opinie publică a fost realizat, de către institutele membre ale Gallup International Association, în 47 de ţări din întreaga lume pe un eşantion total de 34.000 de persoane intervievate. Perioada de culegere a datelor a fost 21 martie – 10 aprilie 2011. În România sondajul a fost realizat de CSOP (Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei) pe un eşantion naţional reprezentativ de 500 de persoane, intervievate telefonic. Marja de eroare este de ±4,3%.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *