Mai multe informații pentru consumatorii de electricitate, în comparatorul de prețuri al ANRE

Un proiect de ordin al ANRE oferă furnizorilor de energie electrică posibilitatea de a încărca mai multe date în comparatorul de oferte pentru clienții casnici, pus pe web-site-ul instituției. De asemenea, furnizorii trebuie să încarce în aplicație și modelul de contract aferent ofertelor-tip.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus la dispoziția consumatorilor casnici, de mai multă vreme, un comparator cu ofertele furnizorilor concurențiali de energie electrică, un instrument care se dorește a fi util clienților în alegerea furnizorului și/sau contractului de furnizare de energie electrică.

Instituția a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care adaugă anumite informații utile clienților, în acea interfață

“Prin proiectul de ordin se propune modificarea anexei la ordinul președintelui ANRE nr. 189/2018, prin introducerea în interfața cu furnizorii a unor elemente referitoare la ”Informații contractare”, prin care furnizorii au posibilitatea de a: – nominaliza documentele necesare încheierii contractelor de furnizare – încărca modele de cereri/documente necesare încheierii contractelor de furnizare – completa informații legate de modalitatea de transmitere a documentelor necesare încheierii contractelor de furnizare. De asemenea încărcarea modelului de contract aferent ofertelor – tip devine obligatorie”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Impactul proiectului de reglementare asupra consumatorilor ar fi următorul:

– posibilitatea de analiză comparativă a documentelor referitoare la contractare , atât în vederea alegerii furnizorului de către noii clienți, cât și în vederea schimbării furnizorului de către clienții actuali;

– posibilitatea încheierii la distanță a contractului de furnizare a energiei electrice ;

– acces gratuit, instant și permanent, la toate informațiile publicate de furnizorii de energie electrică în Comparator.

Amintim că, de la 1 ianuarie 2021, contractele și prețurile reglementate la energia electrică vor dispărea, iar clienții care sunt acum la reglementat (marea majoritate) vor fi obligați să își aleagă fie un alt furnizor, fie să semneze un nou contract de furnizare, de piață concurențială, cu actualul furnizor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *