
Bulgaria și Turcia vor explora opțiuni de creștere a capacității de tranzit al gazelor naturale la granița lor comună, o mișcare care ar putea permite fluxurilor mai mari din Rusia și regiunea Caspică să ajungă în Europa Centrală, relatează Bloomberg.
Cele două țări vor ține discuții la nivel de experți pentru a renegocia acordurile actuale până pe 2 mai, înainte de a căuta o decizie politică de extindere a opțiunilor de tranzit la frontieră, a declarat ministerul bulgar al energiei într-o declarație sâmbătă, după ce miniștrii energiei celor două țări s-au întâlnit la Baku, Azerbaidjan, potrivit agenției.
Bulgaria găzduiește singura rută activă de conductă pentru gazul natural rusesc care curge către Europa, după ce Ucraina a terminat acordul pe termen lung cu Gazprom din Rusia pentru a tranzita până la 40 de miliarde de metri cubi pe an la sfârșitul anului trecut.
Ruta bulgară, care transportă în prezent aproximativ 16 miliarde de metri cubi pe an și este utilizată aproape la capacitate maximă, este o extensie a TurkStream, o conductă pe sub Marea Neagră concepută pentru a ocoli Ucraina, care a fost finalizată înainte de invazia rusă din 2022, explică Bloomberg.
Unele țări europene care au menținut legături cu Kremlinul, inclusiv Ungaria, Slovacia și Serbia, depind de Gazprom pentru majoritatea aprovizionării lor cu gaze, deși unele au căutat surse alternative, cum ar fi Azerbaidjan, de când războiul declanșat de Rusia a întrerupt aprovizionarea.
Slovacia a declarat că va crește fluxurile de gaze rusești venite prin TurkStream din aprilie.
Turcia „este partenerul nostru strategic în îndeplinirea priorităților noastre legate de diversificare și securitate energetică”, a declarat ministrul bulgar al Energiei Zetso Stankov, potrivit unui comunicat.
Turcia a declarat în repetate rânduri că este pregătită să crească livrările către Europa, inclusiv prin crearea propriului mix de gaze naturale, deoarece unele dintre contractele sale pe termen lung cu Gazprom expiră în acest an, notează Bloomberg.