Mai multă disciplină în piaţa de energie electrică: contractele bilaterale nu mai pot fi denunţate

Un proiect de ordin al ANRE oferă posibilitatea participanţilor la pieţele centralizate de energie de a trece în contracte clauze de penalizare care să-i protejeze de denunţarea unilaterală, aşa cum au mai apărut situaţii în care actorii din piaţă au vrut să profite de evoluţia preţurilor.

În ultimii ani au fost sesizate în piaţa de energie mai multe situaţii în care cumpărătorii şi furnizorii nu şi-au respectat obligaţiile din contractile încheiate între ei, cu scopul de a-şi maximiza profiturile în funcţie de evoluţia preţurilor. Astfel, atunci când preţul a crescut, au fost producători care au denunţat contractul existent, semnat anterior la un preţ mai mic, pentru a-şi disponibiliza energie pe care să o vândă altuia, la preţul mai mare de acum. La fel, au existat furnizori care, atunci când a scăzut preţul în piaţă, au denunţat contractul de cumpărare semnat anterior la un preţ mai mare, şi au ieşit în piaţă să cumpere energia la un preţ mai mic.

ANRE a elaborat un proiect de ordin prin care stabileşte noi reguli perntru contractele semnate pe piaţa centralizată a contractelor bilateriale cu negociere continuă, care este în dezbatrere publică.

În primul rând, denunţarea contractelor nu va mai fi permisă. „Contractul standard nu conține posibilitatea denunțării, solicitarea de denunțare fiind tratată drept încălcare a contractului și supusă clauzelor de reziliere” se arată în proiectul ANRE.

Iar rezilierea nu va fi posibilă decât prin plata, la preţul pieţei, a energiei care nu a mai fost vândută sau cumpărată pe baza contractului care urmează să fie reziliat. „Contractul standard poate fi reziliat doar cu plata de către partea din cauza căreia se produce rezilierea, celeilalte părți, a unei compensații egale cu valoarea diferenței dintre valoarea restului energiei la prețul de contract și valoarea restului energiei la prețul produsului/produselor echivalent/echivalente disponibil/disponibile pe PCCB-NC sau, dacă acestea nu au fost tranzacționate în ultimele 12 luni, al celor disponibile pe PC-OTC, la data cea mai apropiată de momentul rezilierii din ultimele 12 luni”, scrie în proiect.Dacă diferența de preţ este pozitivă și cumpărătorul a cauzat rezilierea, compensația se plătește vânzătorului de către cumpărător, iar dacă diferența este negativă și vânzătorul a cauzat rezilierea, aceasta se plătește cumpărătorului, de către vânzător;

„Contractul standard poate prevedea plata contravalorii pe o lună a contractului de către participantul din cauza căruia se reziliază, către partenerul său, în cazul în care pe niciuna dintre cele două piețe, PCCB-NC și PC-OTC, nu se găsește combinația de produse echivalente tranzacționate în ultimele 12 luni anterioare rezilierii”, se mai arată în proiect.

În acest caz însă, fiecare parte din contract trebuie să constituie o garanţie de fermitate în favoarea operatorului pieţei, „a cărei valoare inițială este stabilită ca produs dintre cantitatea contractată aferentă unei săptămâni de livrare și diferența dintre prețul de contract și prețul mediu de închidere pe PZU aferent orelor profilului tranzacționat, în ziua în care s-au corelat ofertele”.

Valoarea garanţiei este recalculată săptămânal, iar ea este valabilă până la încetarea contractului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *