Mai e nevoie de mulți bani: Proiectele de investiții în rețelele de distribuție a energiei electrice depuse de operatori la Guvern depășesc trei miliarde de euro, finanțarea europeană solicitată e de două miliarde

Investițiile propuse de toți operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice din România pentru exztinderea și modernizarea rețelelor și trimise Ministerului Energiei pentru a fi finanțate parțial din Fondul de Modernizare al Comisiei Europene se ridică la 16,7 miliarde de lei, adică peste 3,3 miliarde de euro, potrivit unei centralizări a Ministerului de la finalul lunii trecute.

Din cele 16,7 miliarde de lei, cât este valoarea totală a proiectelor depuse de cei patru operatori de rețea – Rețele Electrice, Distribuție Rețele Electrice România, Delgaz Grid și Distribuție Energie Oltenia- valoarea solicitată pentru finanțare din Fondul de Modernizare se ridică la 10,9 miliarde de lei, adică peste 2,1 miliarde de euro.

În total, centralizarea Ministerului Energiei arată că sunt depuse 105 proiecte. Dintre acestea, pentru 38 contractele de finanțate au fost semnate și sunt în derulare, pentru alte 27 cererile de finanțate depuse la Minister sunt încă în analiză, iar pentru restul de până la 105 cererile de finanțare au fost doar înregistrate, urmând să intre în analiză.

Dacă operatorii de distribuție vor obține mai mulți bani din Fondul de Modernizare pentru rețele, înseamnă că aceste sume nu vor veni din sursele lor, deci costurile asociate investițiilor nu vor fi suportate de clienți prin tarife. „Cel mai important beneficiu este că toate aceste investiții de miliarde de lei se fac din Fondul pentru Modernizare, fără a pune presiune pe tariful de distribuție, deci fără a duce la creșterea facturilor la consumatorul final. Mai mult, asigurăm accesul la un serviciu de înaltă calitate și fiabil pentru toți consumatorii. Prin aceste investiții, România face saltul către un nou model de sistem energetic național, coloana vertebrală pentru România Viitorului. Un sistem în 3D: decarbonizat, digitalizat, descentralizat” spunea ministrul Energiei, Sebastian Burduja în februarie, atunci când s-a semnat o rundă de contracte de finanțare.

Problema este însă de bani. România a avut la dispoziție din Fondul de Modernizare al Comisiei Europene circa un miliard de euro pentru rețele, inclusiv cea de transport a Transelectrica. Potrivit ultimelor declarații ale lui Burduja, Guvernul de la București speră să mai obțină încă 500 de milioane de euro.

Rețelele de distribuție din România au nevoie de investiții totale de 1,2 miliarde de euro în fiecare an, până în 2050, potrivit studiului “Grid for Speed”, comandat de Eurelectric, asociația industriei electrice din Europa, lansat recent.

Din cele 1,2 miliarde de euro necesar de investiții în fiecare an, 400 de milioane trebuie investiți în întăririle de rețea ca urmare a creșterii consumului, iar alte 400 de milioane pentru înlocuirea de elemente de rețea și modernizări. Alte aproape 200 de milioane de euro ar trebui să meargă în întăriri de rețea necesare pentru a acomoda creșterea producției de energie electrică. Restul de până la 1,2 miliarde ar trebui să measgă către instalarea de contoare inteligente și către automatizare și digitalizare.

„Trebuie să dublăm investiţiile în reţelele de distribuţie de energie electrică în toată Europa şi este valabil şi în Europa de Sud-Est. De exemplu, în Grecia, vom depăşi anul acesta nivelul de 500 de milioane de euro (comparativ cu 150 de milioane de euro în urmă cu cinci ani) şi va trebui să dublăm la un milliard de euro. În România, investiţiile în distribuţia de energie electrică (toţi operatorii din ţară) sunt de aproximativ 600 de milioane de euro pe an şi va fi necesar să dublăm la 1,2 miliarde de euro”, a spus, la conferința anuală a Eurelectric Georgios Stassis, CEO al grupului PPC, care administrează trei din cele opt zone de rețea din România, și care este în același timp și vicepreședinte al Eurelectric.

Puteți vedea centralizarea Ministerului Energiei AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *