Lungu (AFEER): Emiterea Ordonanţei 114 nu a fost justificată, cel puţin pentru domeniul energiei electrice

Emiterea Ordonanţei 114/2018 nu a fost justificată, cel puţin pentru domeniul energiei electrice, deşi la vremea respectivă s-a spus că au fost distorsiuni în piaţă şi din această cauză a fost nevoie de o intervenţie, a afirmat, luni, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, la conferinţa „Energie cu responsabilitate” organizată de InvesTenergy.

„S-a vorbit la vremea respectivă că au fost distorsiuni în piaţă, că piaţa nu funcţiona şi, din această cauză, a fost nevoie de o intervenţie. Eu am vrut să spun că, în ceea ce priveşte energia electrică – mă voi referi numai la energia electrică, nu şi la gaze naturale – au fost mai multe analize ale pieţei efectuate de Autoritatea Naţională de Reglementare, de Consiliul Concurenţei şi niciuna din aceste analize nu a arătat că ar fi vorba de o distorsiune a pieţei de energie electrică. Din această cauză eu cred emiterea Ordonanţei 114 nu a fost justificată, cel puţin pentru domeniul energiei electrice. Sigur, ordonanţa a fost emisă şi acum trebuie să vedem cum lucrăm”, a spus Ion Lungu.

De asemenea, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, a amintit că înainte de emiterea acestei ordonanţe nu au existat consultări cu organizaţiile din domeniu.

„Nu au reuşit decât să introducă suspiciuni între actorii din piaţă, acuzaţii care după câteva luni s-au dovedit a fi nefondate pentru că de fapt toţi participanţii la piaţă au fost afectaţi de aceste ordonanţe (OUG 114 şi OUG 19 – n. r.) şi vedem consecinţele astăzi. Nu am avut predictibilitate, nu ştim ce va fi de la 1 ianuarie, nu ştim cum va fi calendarul în următoarele luni sau un an şi jumătate. A reuşit să strice ceea ce era, deşi nu funcţiona nici atunci perfect”, a spus Silvia Vlăsceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *