Așa cum era și previzibil de altfel, prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, calculat ca medie lunară, a crescut din din nou, și în decembrie, și a fost cel mai mare din istorie.
Tendința vizibilă în piața spot de energie electrică încă din primăvară nu se schimbă: de la lună la lună asistăm la un nou maxim istoric de preț, iar acest lucru s-a întâmplat și în ultima lună a anului.
1.138 lei/MWh
Acesta este prețul mediu al pieței spot de la București pentru luna decembrie, care tocmai se încheie, potrivit datelor centralizate de pe platforma OPCOM. Cum în luna noiembrie, prețul mediu a fost de 1.052 de lei/MWh, la rândul lui un maxim istoric pentru piața de la București, avem așadar o scumpire a prețului mediu spot, în decembrie, de circa 8 %, doar față de luna precedentă. Încă 86 lei/MWh în plus, în doar o lună.
Asta după ce, în noiembrie, prețul mediu spot crescuse cu 101 lei/MWh față de luna octombrie. Iar în octombrie, prețul mediu spot crescuse cu nu mai puțin de 289 lei/MWh față de luna septembrie.
Recordul de preț al pieței spot din luna decembrie era previzibil, în condițiile în care prețurile au fost sus cea mai mare parte din lună și, mai mult, au fost consemnate mai multe recorduri.
Astfel, energia cu livrare în data de 22 decembrie s-a tranzacționat, ziua precedentă, la prețul mediu de 2.119 lei/MWh, cel mai mare preț mediu zilnic din istoria pieței. Iar acest record venit după alte doua zile consecutive în care se atinseseră maxime istorice de preț.
De asemenea, tot în decembrie 2021 a fost atins și nivelul maxim istoric orar – 2.684 lei pe MWh, care a fost înregistrat pentru intervalul 18.00 al zilei de 22 decembrie.
Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.