Luna și proiectul: Gigantul portughez EDP a luat aviz pentru încă un parc fotovoltaic în România

Luna trecută, EDP a primit avizul tehnic de racordare pentru un parc fotovoltaic de 113 MW în județul Timiș după ce, în februarie, portughezii au primit avizul pentru unul de 122 MW în Bacău

Firma Solar Phoenix SRL din București a primit luna trecută avizul tehnic de racodarre (ATR) pentru un parc fotovoltaic de 113 MW în județul Timiș, potrivit datelor Transelectrica. Centrala Electrică Fotovoltaică Bazoș ar uma să fie finalizată la finalul anului 2026, și urmează să se racordeze în stația 220/110 kV Timișoara.

Potrivit Termene.ro, firma care dezvoltă acest parc este deținută integral de EDP Renewables Europe, controlată de gigantul portughez EDP, care are 22.000 MW instalați la nivel global.

Portughezii, prezenți pe piața locală din 2008, au deja instalați în România 521 MW în regenerabile și, cu această capacitate rămân încă printre cei mai importanți investitori. Ei sunt și primii are au pus o baterie de stocare a energiei într-un parc.

După mai mulți în care a stagnat, practic odată cu toată piața, se pare că EDP accelerează acum dezvoltarea sa in România. La sfârșitul lunii feruarie, o altă firmă controlată de gigantul portughez, Energopark, a obținut ATR pentru un parc fotovoltaic din județul Bacău. Este vorba despre centrala electrică fotovolaică  Izvorul Berheciului, proiectată la o putere de 122 MW, care se va racorda la rețeaua Transeletrica într-o stație nouă, de de 110 KV. Data estimată de punere în funcțiune a parcului este însă destul de îndepărată, 31 decembrie 2027.

La începutul anului trecut, EDP a anunțat că va da în judecată România și Polonia ca urmare a introducerii unor noi taxe pe care l-a considerat excesive, apreciind că măsurile din ambele ţări nu urmează principiul Uniunii Europene de a recupera doar veniturile realizate pe piaţă. Ultetrior însă, cel puțin în cazul României, a renunțat însă la demers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *