Lumea a depăşit pragul de 1TW putere instalată în parcuri eoliene şi fotovoltaice. Cât a costat şi cât va costa următorul TW

În prima jumătate a acestui an, a fost depăşit pragul de 1.000 GW putere instalată la nivel global în unităţi de generare a energiei electrice din surse eoliene şi fotovoltaice, scrie Bloomberg New Energy Finance.

La data de 30 iunie, capacitatea instalată la nivel global în parcuri eoliene şi fotovoltaice atinsese 1.013 GW, ceea ce arată că pragul de 1.000 GW (1TW) a fost depăşit în prima parte a acestui an. În total, din cei 1.013 GW, 54% reprezenta eolianul şi 46% solarul.

Cei de la Bloomberg NEF fac o incursiune în trecut şi spun că, din 2000 până acum puterea instalată a turbinelor eoliene şi a panourilor fotovoltaice a crescut de 65 de ori. În perioada 2010-2018 a crescut de patru ori. Creşterea „solarului” a fost fulminantă. În 2007, erau instalaţi doar 8GW în panouri fotovoltaice, comparativ cu 89 GW în turbine eoliene. Dacă atunci panourile însemnau doar 8% din tot solarul şi fotovoltaicul instalat, acum au ajuns să reprezinte 46%, cu o creştere mai accentuată a campurilor fotovoltaice de mari dimensiuni. Dată fiind evoluţia sectorului, cel mai probabil eolianul, care acum are 54% din puterea instalată a sectorului, va trece curând pe locul doi.

Ca o comparaţie cu România, puterea instalată brută în regenerabile era de 4.500 MW, la nivelul anului 2017, deci ţara noastră avea 0,004% din capacitatea instalată la nivel global. În total, România are o putere instalată brută totală de 24.000 MW (date Transelectrica), dar puterea disponibilă este la nici două treimi din această valoare.

Citeşte şi:

Turbine eoliene, făcute de români, lângă Bucureşti. Cum se fabrică şi cât costă VIDEO

Bloomberg NEF estimează că au fost necesare investiţii de 2.300 de miliarde de dolari pentru a fi pus în funcţiune primul TWh de energie din surse eoliene şi fotovoltaice. Costurile au început însă să scadă iar estimările arată că, în perioada 2018-2022 inclusiv, cheltuielile vor fi de 1.230 de miliarde de dolari, în condiţiile în care la jumătatea anului 2023 se estimează că ser va trece de pragul de 2 TW putere instalată.

Aşadar, al doilea TW instalat în vânt şi solar va fi cu 46% mai ieftin decât primul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *