Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, va împrumuta companiei azere de stat Socar 1,5 miliarde de dolari, ca parte a unui acord extins care va permite rafinăriei STAR să proceseze din nou ţiţei rusesc, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.
Rafinăria turcă STAR este deţinută de Socar şi poate procesa zilnic 200.000 barili de ţiţei pe zi (bpd).
În urma tranzacţiei Lukoil face rost de un alt client aproape de porturile ruseşti, după ce majoritatea rafinăriilor din Europa au oprit importurile de ţiţei în urma sancţiunilor occidentale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.
Turcia nu a impus sancţiuni Rusiei şi continuă să importe din această ţară petrol şi gaze.
Totuşi, rafinărie STAR şi-a redus importurile de ţiţei rusesc în această vară, din cauza complicaţiilor provocate de restricţiile financiare internaţionale asupra afacerilor cu Moscova.
La începutul acestui an rafinăria şi-a redus importurile de ţiţei rusesc Urals înainte de a le suspenda complet în august, înlocuindu-le cu ţiţei KEBKO din Kazahstan KEBCO, care are o calitate similară şi încă poate fi încărcat din porturile ruseşti, arată datele LSEG Eikon.
Rafinăria STAR achiziţiona în medie 100.000 barili de ţiţei Urals pe zi în 2022, dar anul acesta cantitatea a scăzut sub 50.000 bpd, conform datelor LSEG.
Lukoil va începe să livreze STAR ţiţei Urals din octombrie şi ar urma să livreze jumătate din capacitatea de procesare a rafinăriei, aproximativ 100.000 barili de ţiţei pe zi, susţin sursele.
Acestea adaugă că Lukoil va împrumuta Socar 1,5 milioane de dolari după ce în ultimii ani compania azeră de stat s-a împrumutat masiv pentru a construi STAR.
Reprezentanţii Lukoil, Socar şi STAR nu au dorit să comenteze informaţia.
Lukoil s-a confruntat cu unele sancţiuni americane impuse din 2014 sectorului energetic din Rusia dar a evitat măsurile mai dure impuse companiilor petroliere din 2022. Divizia sa de tradig, Litasco, încă furnizează petrol rafinăriilor din ţările membre UE Bulgaria şi Romania, şi are birouri la Dubai şi Geneva.
Ambele companii sunt prezente și în România.