Lukoil şi Romgaz încep campania de explorare a gazelor din Marea Neagră

La trei ani de la descoperirea rezervelor de gaze din perimetrul Trident, de pe platoul continental al Mării Negre, Lukoil şi Romgaz încep a doua etapă a proiectului,  o campanie de foraj în care vor săpa mai multe sonde. Rezervele potenţiale din petrimetrul Trident se ridică la 30 de miliarde de metri cubi de gaze, consumul României pe trei ani.

În raportul cu rezultatele aferente primelor şase luni din acest an al Romgaz se vorbeşte despre “pregătire  foraj sondă de explorare 1 Trinity 1X în perimetrul 30EX Trident”, operaţiune care este “în curs de execuţie”.

Pare a nu fi singura sonda care va fi forată în subsolul Mării Negre în perimetrul Trident, ceea ce arată că, la trei ani de când a fost anunţată descoperirea din acea zonă, Lukoil şi Romgaz încep în sfârşit forajele de anvergură. Potrivit unei relatări din presa locală de luna trecută, Lukoil Overseas a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa avizul de mediu pentru trei proiecte: “Execuţie foraj explorare gaze naturale în perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră, sonda A1”, “Execuţie foraj explorare gaze naturale în perimterul EX-30 Trident, Marea Neagră, sonda A2”,”Execuţie foraj explorare gaze naturale în perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră, Sonda Trinity-1X”.

Acesta este primul foraj de anvergură în perimetrul Trident, din toamna anului 2015, când a fost făcută descoperirea-a mai avut loc între timp doar o achiziţie de date seismice.

În octombrie 2015, Romgaz anunţa că “au fost finalizate lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, lucrări care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre din cadrul Perimetrului EX-30 Trident“, a anunţat ieri Romgaz, care participă la proiect în colaborare cu Lukoil şi PanAtlantic (SUA).

Citeşte şi:

EŞEC. Americanii de la Carlyle nu au mai găsit alte gaze în Marea Neagră. Decizia de a scoate ce au găsit deja depinde de reexaminarea legii offshore

Rezerve de 30 de miliarde de metri cubi, descoperite acum trei ani.

„Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda LIRA-1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 km pătraţi, iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale“, mai arăta Romgaz.

Cele 30 de miliarde de metri cubi de gaze ar asigura consumul României pe 3 ani

Lukoil este operatorul proiectului şi deţine şi cea mai mare parte din concesiune, 72% Lukoil, urmat, iniţial, de  PanAtlantic  cu 18% şi de Romgaz cu 10%. Ulterior însă, , PanAtlantic Petroleum și-a notificat partenerii de consorțiu că vrea să se retragă din proiect și să-și cedeze gratuit participația de 18%. Aceasta ar urma să fie preluată de celelalte două companii concesionare în cote proporționale cu deținerile din prezent la perimetrul Trident. Aşadar, cota Romgaz a urcat la 12,2%, iar cea a Lukoil la 87,8%.

În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon şi OMV Petrom-Neptun Deep, unde s-au descoperit reserve potenţiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi.

Citeşte şi:

Legea offshore, retrimisă de preşedintele Iohannis Parlamentului la reexaminare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *