Lukoil și-ar putea închide rafinăria din Bulgaria dacă nu i se va permite să exporte produsele finite

Singura rafinărie din Bulgaria, Lukoil Neftochim Burgas, ar putea fi nevoită să-și înceteze activitatea dacă Guvernul de la Sofia nu va permite companiei deţinute de grupul petrolier rus Lukoil să continue să exporte producţia finală, a declarat luni directorul general de la Lukoil Neftochim Burgas, Ilshat Sharafutdinov, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Uniunea Europeană a căzut de acord asupra unui embargou privind importurile de petrol rusesc pe mare, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Embargoul ar urma să intre în vigoare la începutul lunii decembrie însă Bulgaria a obţinut o excepţie şi i se permite să continue să importe ţiţei rusesc până la finele lui 2024.

Actualul Guvern interimar de la Sofia intenţionează să permită rafinăriei Lukoil Neftochim să continue să importe ţiţei rusesc, după ce embargoul UE va intra în vigoare, şi de asemenea să îi acorde permisiunea de a exporta producţia realizată la rafinăria de la Burgas. Aceasta după ce precedentul Guvern de la Sofia şi-a exprimat dorinţa de a limita vânzările de combustibili produşi la Burgas numai pentru piaţa din Bulgaria.

Ilshat Sharafutdinov a precizat luni că rafinăria Lukoil de la Burgas ar urma să proceseze aproximativ 7,1 milioane de tone de ţiţei în acest an, adăugând că această rafinărie exportă aproximativ 50% din producţia finală.

Reuters a informat în urmă cu o lună că, pentru a limita efectele sancţiunilor UE, Lukoil ar putea să îşi restructureze divizia de trading, Litasco SA, prin crearea a două divizii, una cu sediul la Geneva, şi alta cu sediul la Dubai. Conform acestui plan, biroul de a Geneva, denumit „Litasco West”, va continua să cumpere ţiţei non-rusesc şi va gestiona celelalte rafinării europene ale Lukoil, cele din România şi Bulgaria, şi de asemenea va păstra o participaţie minoritară la o facilitate operată de TotalEnergies SE în Ţările de Jos. Biroul din Dubai, denumit Litasco Middle East, va fi responsabil de tranzacţiile cu petrol rusesc şi gestionarea operaţiunilor din Asia, inclusiv a biroului din Singapore.

În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *