Lukoil începe forajul în Marea Neagră românească, cu o platformă a italienilor de la Saipem

După ce a obținut permisele, Lukoil, al treilea investitor interesat de gazele din Marea Neagă românească, va demara lucrările de foraj în această toamnă, iar ele vor fi efectuate de o platformă a companiei italiene Saipem.

Compania italiană Saipem, specializată în foraje offshore, a anunțat că a câștigat două contracte, în valoare cumulată de 160 de milioane de dolari, pentru foraje, unul în Anu Dhab și în unul în Marea Neagră, fără a indica și clinții din partea cărora a primit aceste contracte.

Potrivit informațiilor din comunicatul de presă al companiei, forajul din Marea Neagră este așteptat să înceapă în ultimul trimestru al anului, și se va face cu o platformă semisubmersibilă, Scarabeo 9. Utilajul este potrivit pentru forajele din Marea Neagră, prin prisma faptului că, tehnic, poare fi “coborât” astfel încât să poată traversa Strâmtoarea Bosfor, pe sub poduri.

Platforma a fost contractată de compania rusă Lukoil, pentru campania de foraj din perimetrul pe care îl deține în zona românească a Mării Negre, perimetrul Trident, potrivt unor surse din piață.

Perimetrul Trident este deținut în proporție de 87,8% de Lukoil (compania rusă este operator) și restul de Romgaz, companie controlată de statul român.

Toamna trecută, a apărut informația că Lukoil, care a fost foarte discretă în legătură cu operațiunile din Marea Neagră, începe a doua etapă a proiectului,  o campanie de foraj în care se vor săpa mai multe sonde. Asta după ce, în 2015, Romgaz publicase o estimare a potențialelor rezerve din acel perimetru.

“Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda LIRA-1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 km pătraţi, iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale“, arăta atunci Romgaz.

În primăvara acestui an, Profit.ro relata că lucrările de forare a viitoarei sonde de explorare Trinity-1X ar urma să înceapă în septembrie 2019, după obținerea tuturor aprobărilor necesare, și sunt programate să dureze circa 3 luni. Dacă rezultatele explorării vor fi mulțumitoare, în 2020 și 2021 Lukoil va fora și 2 sonde de evaluare a zăcământului, A1 și A2.

În același text se arăta și că forajele se vor face cu platform Scarabeo 9, a italienilor de la Saipem, una dintre cele mai mari și mai performante din lume.

Potrivit unor surse din industria petrolieră, Lukoil a obținut săptămâna trecută certificatul de descărcare arheologică, deci nu mai există impedimente în calea începerii lucrărilor de explorare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *