Lukoil ia în 2022 decizia de investiție în complexul petrochimic de la Burgas, din Bulgaria. Va funcționa și cu materie primă de la Ploiești și va fi concurent al Petromidia

Grupul petrolier rus Lukoil estimează ca anul viitor să ia decizia finală de invstiție într-o unitate petrochimică la Burgas, în Bulgaria, acolo unde operează o rafinărie de petrol, singura din țara vecină. Va concura direct cu Petromidia.

“FID (Final Ivestment Decision n.red.) in 2022”, scrie în raportul Lukoil cu rezultatele financiare ale anului 2020, referitor la instalația de producție de polipropilenă care ar urma să apară la rafinăria din Burgas. Unitatea ar urma să aibă o capacitate de procesare de 300.000 de tone pe an, iar Lukoil spune că materia primă (propilena) va veni atât de la rafinăria din Bulgaria cât și de la rafinăria Petrotel din Ploiești.

La Neftochim Burgas există o unitate petrochimică de acest fel, dar este depășită tehnologic și are o capacitate mai mică. Rușii spun că noua unitate are avantajul upor costuri mai mici, al sinergiilor cu capacitățile de producție din rafinărie și al aproprierii de piețele relevante.

Lukoil a anunțat în 2018 intenția de a updata și extinde capacitățile petrochimice de la Burgas. În 2018 se vorbea despre o capacitate de producție de 150.000 de tone, iar investiția totală ar fi fost estimată de analiștii ruși la un miliard de dolari, pentru acea capacitate. La acea dată, presa scria că la Neftochim Bourgas sunt produse anual 80.000 de tone de polipropilenă. O altă uzină similară a Lukoil se află la Stavrolen, în regiunea rusească Stavropol, şi are o capacitate anuală de 100.000 – 140.000 de tone.

Rușii ne fac concurență

În momentul de față, în România există o singură unitate petrochimcă care produce polipropilenă, un produs care este din ce în ce mai căutat, la rafinăria Petromidia. Instalaţia a fost pusa în funcţiune în anul 1988 la o capacitate iniţială de 60.000 de tone pe an sub licenţa MITSUI, iar din 2003, instalația a fost modernizată. În 2005, capacitatea crescută până la 90.000 de tone pe an. Potrivit ultinelor intenții ale Grupului Rompetrol (KMG International), capacitatea va fi crescută la 120.000 de tone pe an, în 2022, printr-o investiție făcută sub umbrela Fondului Româno-Kazah de Investiții în Energie.

1 Comment

  1. Complimenti per la decisione di Lukoil…sono trascorsi 6 anni da quando ho lasciato la fase 1 di Burgas.. dopo aver partecipato alla costruzione per quasi 3 anni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *