
Sub titlul „Sancțiuni petroliere, capricii ungurești și mișcarea discretă a UE care ar putea schimba jocul”, OilPrice dezvăluie mutarea pe care o va face Comisia Europeană pentru ca Ungaria să nu se mai poată opune la sancțiunile care vizează Rusia și energia sa. Iată despre ce este vorba
Odată cu următoarea rundă de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei programată pentru reînnoire în iulie, Bruxelles-ul pregătește o soluție pentru o problemă recurentă: Ungaria. Mai precis, Viktor Orbán, care amenință constant că se retrage dacă nu primește ce vrea.
În mod tradițional, reînnoirea sancțiunilor necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE. Situația a devenit tot mai incomodă din cauza apropierii (nu tocmai secrete) dintre Orbán și Vladimir Putin și a obiceiului liderului maghiar de a folosi voturile pe sancțiuni ca pârghie pentru a obține beneficii pe alte subiecte. Așa că acum Comisia Europeană explorează un truc nou: reclasificarea sancțiunilor drept măsuri comerciale, care ar necesita doar o majoritate calificată.
În traducere: Ungaria poate să bombăne într-un colț, în timp ce restul blocului își vede de treabă.
Petrolul rămâne, desigur, subiectul central. Sancțiunile UE au contribuit deja la reducerea exporturilor de petrol rusesc prin porturile baltice cu aproximativ 10% în ultimele luni. Interdicțiile de import, împreună cu restricțiile privind tehnologia și aluminiul, au fost esențiale pentru limitarea mașinăriei de război a Moscovei. Ungaria, în schimb, continuă să apere interesele Rosneft (compania petrolieră de stat a Rusiei – n.red.) & co.—până când cineva îi promite, discret, condiții energetice mai favorabile. Apoi, ca prin magie, obiecțiile dispar.
Această stratagemă a Comisiei ar putea fi crucială. Dacă reușește, sancțiunile ar putea fi reînnoite fără ca Orbán să țină totul pe loc—păstrând astfel pârghia de presiune a UE asupra petrolului rusesc într-un moment în care veniturile Moscovei se mențin surprinzător de reziliente.
Majoritatea țărilor UE și-au început tranziția către surse alternative de gaz, deși unele—precum Slovacia și Ungaria—susțin că acest lucru ar duce la creșteri de costuri prohibitive.
Cu Trump din nou la Casa Albă, UE ar putea avea nevoie de toate instrumentele procedurale posibile pentru a menține presiunea asupra Moscovei fără să se fractureze pe plan intern.
Așadar, UE pare hotărâtă să nu mai meargă pe vârfuri în jurul dreptului de veto al Ungariei—iar acest lucru ar putea fi suficient pentru a ține petrolul rusesc departe de piețele europene.