Livrările de petrol şi gaze kazahe spre China ating noi recorduri

China nu se rezumă la resursele tot mai mari la care accces în urma strângerii relaţiilor cu Rusia. Kazahtsanul, una dintre ţările din zona caspică cu cele mai mai resurse de hidrocarburi, stabileşte record după record în materie de petrol şi gaze livrate celei de-a doua economii a lumii.

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas, care încă deţine în România grupul Rompetrol, va liva Chinei până la 10 miliarde de metri cubi pe an, potrivit ultimelor acorduri în acest sens încheiate între KMG şi China National Pretroleum Company,  care de fapt sunt urmarea unui acord interstatal semnat în 2017.

Partea kazahă a arătat că sistemul de transport de gaze al ţării va fi updatat astfel încât să poate susţine creşterea exporturilor către China. În acest sens, vor fi amplasate noi compresoare pentru a extinde capacitatea conductei Beineu-Bozoy-Shymken

Pentru comparaţie, 10 miliarde de metri cubi reprezintă mai mult decât producţia de gaze a României.

Nu este de altfel un secret faptul că China, în ciuda relaţiilor tot mai strânse cu Rusia, îşi diversifică şi ea sursele de gaze naturale. În 2017, volumul total de gaze din zona caspică tranportat prin conducta pan-asiatică (Central Asia-China gas pipeline, care leagă Turkmenistanul de China) a crescut cu 13,4%, până la 38,7 miliarde de metri cubi. Iar, în total, de la finalul anului 2009, de când este operaţională conducta, până în prezent, au fost transportate peste 203 miliarde de metri cubi de gaze.

De asemenea, şi exporturile de petrol din Kazahstan spre China au ajuns anul trecut la un nivel record, potrivit unor declaraţii ale oficialilor PetroChina West Pipeline Company, care administrează, pentru partea chineză, conducta petrolieră dintre Kazahstan şi China. Prin această conductă lungă de 2.800 km, China, a doua economie a lumii, a primit în 2017 12,3 milioane de tone de petrol din Kazahstan, ţară care şi-a crescut anul trecut producţia şi exporturile de ţiţei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *