Listarea la bursă a Hidroelectrica, prin oferta de acțiuni a Fondului Proprietatea, va avea loc cel mai probabil la începutul verii, după ce în aprilie va fi depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară în aprilie, a spus Karoly Borbely, membru în CA al companiei. El a mai spus că, pe viitor, ar fi bine ca și statul să scoată la vânzare din participația sa.
„Prima fereastră este la începutul lunii mai, a doua este undeva la mijlocul sau în a doua parte a lunii iunie. Sunt câteva aspecte tehnice care nu depind de noi. Noi am terminat prima rundă de întâlnire cu investitorii. Acum, echipa de consultanţi lucrează pentru pregătirea draftului de prospect, care va fi depus la reglementator în a doua parte a lunii aprilie, sunt câteva aspecte tehnice şi este importantă şi situaţia de pe pieţe”, a declarat Károly Borbély, membru în consiliul de administraţie (CA) al Hidroelectrica, la ZF Power Summit.
Potivit acestuia, procesul de listare trebuie să țină cont și de faptul că legislația americană (sunt puse la vânzare acțiunile Fondului Proprietatea, administrat de Franklin Templeton) stabilește că ar trebui să treacă 135 de la zile de la momentul aprobării rezultatelor financiare până la momentul listării propriu-zise.
“Dacă ne încadrăm, facem în prima parte a lunii mai, dacă nu, imediat după ce apar cifrele pe primul trimestru. Dar ambele scenarii sunt extrem de realizabile”, a spus oficialul, care a mai afirmat că feedback-ul investitorilor este “extrem de pozitiv”, iar “România este în vizorul investitorilor”.
Borbely a mai afirmat că, în viitor, ar fi bine ca și statul să își vândă din participație, evident fără a coborî sub pragul majoritar.
“Acum s-a luat hotărârea de a merge doar cu vânzarea participaţiilor Fondului Proprietatea, dar eu sunt convins că în etapa a doua ar fi bine ca şi statul să mai vândă din participaţie. Este un proces normal, nu se întâmplă nimic, are 80%, dar şi dacă ar avea 65-70% ar putea să controleze compania foarte bine. O deschidere pe bursă ajută foarte mult compania şi cred că este un pas pe care îl aşteptăm de mult”, a mai spus oficialul.
Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania, compania având în exploatare un numar de 209 centrale hidroelectrice, cu o putere instalată de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, de 108 MW, cumpărat la finalul anului 2020.
Pentru următorii ani, Hidroelectrica și-a asumat investiții de peste 5 miliarde de lei, iar realizarea lor înseamnă punerea în funcţiune a unei capacităţi noi de producţie cu o putere instalată totală de peste 655 MW, coroborată cu o producţie medie anuală estimată la circa 1.763,92 GWh/an.
Este cea mai profitabilă companie din România, societatea înregistrând o cifră de afaceri de 6,3 miliarde de lei în 2021 (ultimul an fiscal încheiat), mai mare cu 63% față de anul precedent, și un profit operațional (EBITDA) de 4,7 miliarde de lei, de asemenea în creștere cu 71% (față de anul precedent).
Statul român deține 80% din acțiunile companiei, iar Fondul Proprietatea restul de 20%.
Așa, să vindem tot să nu cumva să mai rămână ceva neatins. O companie care în sfârșit funcționează trebuie distrusă să nu cumva să rămână în picioare să concureze băieții deștepți din energie.
Înainte de listare plătim 0.28RON/kWh, oare cât va fi prețul să spunem la un an după listare?
@Marius, Statul Roman ramane cu aceeasi detinere(80%), nu se schimba nimic, doar se listeaza partea Fondului Proprietatea.
Ati gresit cam de 10 ori cantitatea de energie produsa. Extras din raportul pe 2021 al FP:
Cantitatea de energie electrică vândută din producția proprie a ajuns la 14,58 TWh, în scădere cu 2,3% față de anul
trecut, în timp ce cantitatea totală de energie electrică vândută a fost de 15,96 TWh, în creștere cu 0,6% față de
anul precedent