Lipsa vântului și opririle planificate sau avariile la unele grupuri energetice fac ca în aceste zile prețurile spot ale energiei electrice din România să fie peste cele ale zonei, pe fondul importurilor în creștere. Ne am „decuplat” și de piața din Ungaria, în condițiile în care, tradițional prețurile de pe cele două piețe sunt apropiate sau identice.
Energia electrică tranzacționată pe piața spot de la București cu livrare în cursul zilei de joi are un preț mediu de 44,8 euro/MWh, mult peste prețurile din Cehia sau Slovacia (32,71 euro) ba chiar și peste prețul mediu din Ungaria (40,8 euro). Situația a fost vizibilă și pentru energia spot tranzacționată marți cu livrare miercuri (la noi 42, 83 euro, în Ungaria 39, în Slovacia 34,4, în Cehia 33,9 euro/MWh).
O privire pe fluxurile fizice arată că, și joi, energia „curge” dinspre vestul continentului spre România, în condițiile pieței cuplate. Să luăm un interval orar, pentru exemplu, ora 09.00 CET (10 ora noastră). Din Ungaria intră în România 580 MWh (valoarea maximă tehnică posibil – ATC, available transfer capacity, este tot de 580 MW). Din Slovacia intră în Ungaria 1.019 MWh (la aceeași valoare maximă, ATC fiind de 1.019 MW), iar din Cehia intră în Slovacia 831 MWh.
Există o cauză simplă pentru această situație: lipsa vântului de la noi. La acea oră, de exemplu, prognoza pentru România era de doar 330 MWh din eolian, iar în actualele condiții meteo, și această producție o putem considera mare – seara scade la 70. Astfel, energia mai ieftină produsă în centrul Europei din mai multe resurse eoliene ajunge să fie consumată în țările din Est, inclusiv în România. Nu vă putem da datele despre prognoza de vânt a Germaniei pentru ziua de joi, dar ne putem uita la ce s-a întamplat marți: în Germania, de exemplu, s-au produs 942 GWh de electricitate, adică 58% din consum. În România doar 12,5%, adică 22 GWh, iar ziua de marți a fost una relativ bună pentru România, pentru că în primele opt ore ale zilei, vântul a „stat” la peste 2.000 MW.
Pe fondul unei situații oricum precare a capacităților de generare, lipsa vântului este dublată și de lipsa aportului unor grupuri care sunt oprite joi, inclusiv din cauza unor avarii. În total peste 1.000 MW, unele în grupuri destul de mari- un grup la Turceni oprit din cauza unui cazan spart, unul cu putere redusă la Mintia, unul la Porțile de Fier, unul la CET București, unul la Rovinari, ultimele fiind oprite planificat.
Cauza este cu totul alta. Sunt foarte multe grupuri disponibile.
Dar de foarte multi ani la noi se vorbeste doar despre efecte.