Principala problemă cu care se confruntă în prezent satul românesc este lipsa gazului metan, deoarece 3,5 milioane gospodării încă se mai încălzesc cu lemne, iar unul din doi copaci tăiaţi se face scrum, a declarat luni, la adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România (ACOR), ministrul Mediului, Costel Alexe.
„Azi, principala problemă cu care se confruntă satul românesc este lipsa gazului metan. Cred că trebuie să fie un obiectiv pentru noi toţi să creştem gradul de racordare la reţeaua de gaze naturale, pentru a reduce presiunea pe care fiecare dintre noi, primari, cetăţeni sau beneficiari, o punem pe pădurile din România. 3,5 milioane gospodării din ţara noastră încă se mai încălzesc cu lemn de foc. Iar INS (Institutul Naţional de Statistică, n.r) spune că o familie consumă anual 5 metri cubi. Azi, la doi arbori tăiaţi din pădurile României unul îl facem scrum. Nu îl facem nici mobilă, nici cherestea, nici jucării, nu-i dăm nicio valoare adăugată”, a spus Alexe.
Acesta a precizat că a semnat cu ACOR cel mai important parteneriat din acest an referitor la cea mai amplă campanie de împădurire pe care a avut-o România.
„Trebuie să tragem acest semnal de alarmă că România are nevoie de suprafeţe mai mari de păduri şi nimeni, nici eu ca ministru, nici ministerul pe care îl conduc, nici Guvernul nu ar putea să facă această campanie dacă n-ar avea sprijinul dumneavoastră”, le-a spus ministrul primarilor prezenţi la eveniment.
Guvernul a aprobat, la începutul lunii, Programul naţional pentru introducerea gazelor naturale în localităţile încălzite pe combustibil solid, prin care 200.000 de locuinţe care se încălzesc cu lemne vor fi racordate la gaz metan, a anunţat atunc ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.
„Este un moment de răscruce în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene în zona de energie, cunoscut fiind faptul că astăzi suntem o ţară cu un potenţial de resurse naturale destul de mare, dar, totuşi, 36% din locuinţe sunt racordate la încălzirea pe bază de gaze naturale. Programul naţional aprobat are o valoare de 500 milioane de euro. Vizează, într-o primă etapă, 200.000 de gospodării din România. Este un program aşteptat de foarte mulţi dintre cei care astăzi locuiesc mai ales în zonele de blocuri de locuinţe, care se încălzesc cu combustibil solid, pe lemne mai pe înţelesul tuturor”, a explicat ministrul, la finalul şedinţei Executivului, marți seară.
Mentinem decalajul de … 50 de ani? Europa vorbeste deja despre altceva! Oare nu putem „arde” aceasta etapa? Nu ne va costa mai putin? https://theconversation.com/we-can-decarbonise-the-uks-gas-heating-network-by-recycling-rainwater-heres-how-129497