
Intervenția de înlocuire a stâlpului de înaltă tensiune al Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gădălin – Roșiori, avariat în urma furtunii violente de săptămâna trecută din zona localității Jibou, județul Sălaj, a fost finalizată cu succes, linia fiind repusă în funcțiune, arată Transelectrica într-un comunicat de presă.
Intervenția, asigurată de echipele tehnice ale SMART SA, filiala Transelectrica, și ale Sucursalei Teritoriale de Transport Cluj – Napoca, a fost una de mare complexitate și s-a desfășurat în condiții dificile de teren, într-o zonă greu accesibilă pentru utilaje și echipamente, arată compania.
“Echipele de intervenție s-au mobilizat rapid și au lucrat fără oprire, inclusiv în weekend, pe ploaie sau temperaturi ridicate, într-o adevărată cursă contra cronometru, pentru a reda în sistem cât mai rapid linia electrică aeriană indisponibilizată.
Pentru aceasta, au fost necesare o serie de activități logistice complexe, precum adaptarea unor drumuri de acces, transportul agabaritic, pe o distanță de câteva sute de kilometri, al unui stâlp cu o înălțime de peste 30 metri și o greutate de circa 7,5 tone, precum și aducerea în teren a unei macarale pe șenile de mare tonaj. Ținând cont de accesul dificil, toate aceste provocări au fost trecute cu brio. Datorită unui efort coordonat și intens, linia a fost repusă sub tensiune, iar funcționarea în condiții de siguranță a rețelei în zona de nord – vest a țării a fost restabilită integral”, arată Transelectrica, OTS-ul amintind că, în ciuda incidentelor cauzate de fenomenele meteo extreme în Rețeaua Electrică de Transport, alimentarea cu energie electrică a consumatorilor nu a fost întreruptă
Fenomenele meteo violente de săptămâna trecută au produs pagube semnificative și în rețeaua electrică de transport din Ungaria, confirmând impactul extins al acestor condiții de vreme extremă.
“Astfel de fenomene meteorologice extreme devin în ultima perioadă tot mai frecvente și reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru rețelele electrice, indiferent cât de bine sunt acestea proiectate sau întreținute. Tocmai de aceea, Transelectrica investește continuu în modernizare, mentenanță și extinderea rețelei.
Pentru următorii 10 ani, Transelectrica are un plan de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport în valoare de 9,4 miliarde de lei. În ultimii trei ani, Transelectrica a construit 60% din liniile nou construite în ultimii 20 de ani, respectiv 305 kilometri de linii de 400 kV și 220 kV, din totalul de 496 kilometri finalizați de la începutul anilor 2000. Până în 2030 Transelectrica are în pregătire, în diferite etape sau în lucru, peste 740 de kilometri de noi linii electrice aeriene”, arată Transelectrica.
„Intervenția rapidă și profesionistă a colegilor noștri a făcut diferența în asigurarea misiunii de menținere a stabilității sistemului și a continuității în alimentare a consumatorilor. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea SMART SA și a specialiștilor Sucursalei Teritoriale Cluj –Napoca, dar și a dispecerilor din cadrul Dispecerului Energetic Național și Dispecerului Energetic Teritorial Cluj, care au gestionat cu precizie situația în timp real. Îi felicităm și le mulțumim tuturor colegilor implicați pentru efortul extraordinar și profesionalismul demonstrat. Transelectrica și SMART SA confirmă, încă o dată, rolul pe care îl au împreună în asigurarea funcționării în condiții de siguranță a Sistemului Electroenergetic Național al României. Îi felicit pe fiecare și le mulțumesc pentru profesionalismul de care dau dovadă în fiecare zi. În aceeași măsură, le mulțumesc autorităților locale și localnicilor pentru sprijinul și înțelegerea oferite în rezolvarea acestei situații foarte complexe”, a spus Ștefăniță Munteanu, Director General Executiv al Transelectrica.