Limitarea producției și prețurile mici ale energiei electrice amenință investițiile în surse regenerabile în țări însorite ca Grecia și Spania

Dezvoltatorii de energie regenerabilă au subestimat efectele limitărilor de producție și de preluare în rețea a energiei (curtailments, în engleză) și ale prețurilor scăzute la vânzarea cu ridicata, ceea ce a dus la pericolul falimentului în țări precum Spania, potrivit presei de specialitate

În aprilie, prețul mediu al energiei electrice angro în Spania a atins un minim record, puțin peste 5 euro pe MWh, în timp ce în Grecia s-au înregistrat pentru prima dată prețuri negative, precum și prețuri zero pentru mai multe ore consecutive, ceea ce a afectat grav producătorii de energie regenerabilă.

Potrivit unei prezentări recente a lui Stelios Loumakis, șeful Asociației Elene a Producătorilor de Energie Fotovoltaică (SPEF), în zilele cu producție mare de energie regenerabilă există oferte de aproximativ 3 GW cu prețuri ușor peste zero.

Acestea sunt depuse pe piața pentru ziua următoare, în primul rând de către producătorii care încearcă să mențină prețul final peste zero pentru a primi sprijin de la stat prin intermediul contractelor pentru diferență (CfD). Atunci când prețul este zero sau negativ pentru cel puțin două ore, subvențiile sunt anulate, conform cadrului de reglementare din Grecia.

Fenomenul afectează centralele electrice regenerabile puse în funcțiune după 2019, cu o capacitate totală de aproximativ 6 GW, care nu beneficiază de prioritate la preluarea producției de energie electrică  în sistem.

Situația este și mai gravă dacă se ia în considerare comerțul regional cu energie electrică. În Bulgaria, prețul final devine în mod obișnuit zero sau negativ în timpul vârfului de producție de la prânz, ceea ce transformă Grecia într-un importator net în timpul acestor ore, dacă prețul de pe propria piață este chiar și puțin mai mare.

Loumakis a adăugat că prețurile egale sau mai mici decât zero îi fac pe producători indiferenți la limitări, pentru că oricum nu sunt plătiți cu nimic. Iar acest lucru va eroda interesul pentru investiții în Grecia, care până acum s-a situat la niveluri ridicate. Acesta este motivul pentru care Loumakis a cerut oprirea completă a acordării de licențe pentru noi proiecte. El a mai adăugat că, în aceste condiții, obiectivul Greciei de a deveni un exportator net de energie verde pentru regiune nu poate fi atins.

Sunt posibile vânzări și falimente

Trebuie remarcat faptul că guvernul elen a prezentat un nou proiect de lege care elimină așa-numita regulă de 5% pentru curtailment. Până în prezent, o centrală electrică din surse regenerabile care producea 100 MWh pe an era supusă unor reduceri totale de până la 5 MWh. Acum, regula va fi eliminată, iar operatorii de rețea vor putea să reducă producția după cum consideră ei necesar.

Spania se confruntă, de asemenea, cu probleme legate de prețurile scăzute și de limitarea energiei preluate în rețea. Prețul mediu pentru luna aprilie a fost de doar 5 EUR pe MWh. Furnizorul de servicii energetice Our New Energy a declarat pentru Montel că falimentele sunt o posibilitate în viitor, deoarece actorii de pe piață analizează deja posibilitatea de e renunța la investiții.

Va trebuia ca problemele să  rezolvate pentru ca penetrarea energiilor regenerabile să atingă obiectivul pentru 2030, care pentru Grecia este de 80%, față de 55% în prezent, mai arată sursa citată.

Citește și:

“Vă plătim să consumați ?!”. Cum a evoluat fenomenul prețurilor negative la energie electrică

 

2 Comments

  1. cred ca e timpul ca guvernele sa nu mai subventioneze doar productia ci si transportul si stocarea energiei. Retelele de transport a energiei sunt invechite, imbunatatirea si adaugarea de retele noi este ingreunata de multa birocratie si lipsa investitiilor. Daca vrei energie verde atunci trebuie sa investesti si in distributie si in stocare, nu doar in productie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *