Liberalizarea prețurilor la gaze va fi totală în 2021. ANRE nu va mai aviza prețurile la consumatorii finali

După ce liberalizarea piețelor de energie și gaze naturale va deveni efectivă, în anul 2021, va fi liberalizat complet inclusiv prețul la consumatorul final, fără ca ANRE să mai avizeze vreun preț.

“Ne-am propus liberalizare completă, la 1 apilie 2021 la gaze naturale și la 1 iulie 2021 la energie electrică. Nu mai are niciun tost să păstrezi piața reglementată pe segmentul retal dacă piața angro este liberalizată. Așa am discutat cu actorii din piață, cu Guvrnul, cu Comisia Europeană, dacă menții prețurile la consumatorii casnici cât timp ai o piaă angro, tot timpul vor apărea diferențe”, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la conferința Energy Forum, organizată de publicația Profit.ro, răspunzând unei întrebări pe această temă.

ANRE va mai aviza doar prețul pentru furnizare de ultimă instanță în caz de insolvență sau faliment al furnizorului, pentru clienții care sunt preluați de alți furnizori în acest fel.

Precizarea este esențială pentru viitoarea funcționare a piețelor și este o premieră. Piața de energie electrică a fost liberalizată complet în anul 2018, singurul an în care a funcționat în acest fel, în condiițiile în care la finalul anului a fost emisă OUG 114, care a re-reglementat piața.

Însă, chiar și în acel an de liberalizare, a fost piață 100% liberă doar pentru producători, pentru că, în final, prețul plătit de consumatorul casnic furnizorului era avizat de ANRE. Potrivit declarației lui Bege însă, de data aceasta liberalizarea va fi completă, ceea ce, în opinia reprezentantului reglementatorului, va conduce și la o creștere a concurenței.

De asemenea, cel mai probabil nu va mai exista nici Piața Centralizată pentru Serviciul Universal.

“Definiția serviciului universal la energie electrică din legea 123 este greșită, după părerea mea.  Sunt lucruri amestecate privind furnozarea de ultimă instanță și serviciul universal.Furnizarea ca serviciu universal trebuie să fie obligația tuturor furnizorilor, iar furnizorul de ultima instanță să fie doar de ultimă instanță.

Dacă vom asigura suficiente piețe, nu trebuie să mai definim o platformă specială pentru serviciul universal”, a explicat Bege.

Piețele de energie și gaze, re-reglementate prin OUG 114, vor începe să fie re-liberalizate, în etape, de anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *