Liberalizarea pieţei de energie pentru populaţie, deocamdată un fiasco. Şi pe piaţa liberă jocurile le fac tot furnizorii tradiţionali

Consumatorii casnici de energie electrică pot să schimbe fie furnizorul de electricitate fie doar contractul de furnizare cu furnizorul actual şi să treacă pe piaţa concurenţială, unde preţurile sunt mai mici. La jumătatea anului, marea majoritate a românilor care au făcut acest pas, şi au trecut de pe reglementat pe concurenţial, au schimbat doar contractul, nu şi furnizorul. Ceea ce arată că, şi pe piaţa liberă, jocurile sunt făcute în continuare de marii furnizori de ultimă instanţă.

La data de 30 iunie, aproape 600.000 de consumatori casnici de energie electrică din România au trecut de la sistemul de furnizare în regim reglementat, la preţuri stabilite de stat, prin Autoritatea de Reglementare în Energie, pe piaţa concurenţială, unde preţurile oferite sunt fixe pe un an sau doi, şi sunt mai mici decât la reglementat. Însă, din cei 598.000 de români care au făcut acest pas (puţini, dacă socotim că în România sunt circa opt milioane de casnici), marea majoritate, adică 517.500, au ales să fie alimentaţi tot de actualii furnizori de ultimă instanţă (Enel, Electrica, CEZ şi E.On) în sistem de piaţă concurenţială, schimbând doar contractul.

Cu alte cuvinte, doar 13% dintre consumatorii casnici au ales să schimbe furnizorul de energie electrică. Adică doar aproximativ 81.000 de clienţi.

Aşadar, chiar şi pe piaţa concurenţială, teoretic deschisă şi celorlalţi furnizori, jocurile le fac tot actualii furnizori mari. Consumatorii casnici, din diverse motive, au preferat să schimbe doar contractul, nu şi furnizorul, în marea lor majoritate.

Deşi nu există, centralizat, date despre numărul de clienţi de pe piaţa concurenţială ai fiecărui furnizor, pare că italienii de la Enel sunt câştigătorii detaşaţi, cel puţin până acum, în materie de cotă de piaţă. La jumătatea lunii august, Enel anunţase că a depăşit pragul de 500.000 de clienţi pe piaţa concurenţială.

Potrivit comparatorului de tarife la energia electrică de pe site-ul ANRE, în momentul de faţă, pentru Bucureşti, există 42 de oferte mai bune la energia electrică decât preţul practicat, în regim reglementat de stat, de Enel Energie Muntenia, furnizorul de ultimă instanţă al zonei. Cel mai bun preţ, cu 23,7% mai mic, este oferit de RCS&RDS, iar pe locul doi vine oferta de piaţă concurenţială a Enel, cu 21,2% mai bună decât preţul din sistem reglementat, la fel ca şi cea a Tinmar Energy.

La finalul lui iunie, RCS&RDS raporta circa 47.000 de clienţi casnici

Citeşte şi: RCS&RDS devine un furnizor tot mai mic de curent, dar cu tot mai mulţi clienţi. Numărul de consumatori casnici explodează

Şi ceilalţi furnizori de ultimă instanţă au oferte mai bune pentru piaţa concurenţială.

Diferenţele sunt valabile în condiţiile în care, de la 1 octombrie, preţurile la energia electrică furnizată în regim reglementat au crescut cu 3 bani/kwh, ceea ce înseamnă, pentru un consum de 100kWh, un plus la factura lunară de 4,5 lei, pentru Bucureşti.

Citeşte şi: Cum cresc tarifele la energia electrică în fiecare zonă din România, la 1 octombrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *