Legislația din energie se va modifica din nou. Care ar putea fi schimbările – surse

În aceste zile, la nivelul Executivului se lucrează la o nouă Ordonanță de Urgență care ar adice schimbări în piața de energie. Nu există încă un draft al noii reglementări, dar, consultând mai multe surse din piață, am aflat cam ce ar dori Guvernul să modifice. Situația însă se poate schimba de la o zi la alta, în funcție de rezultatul discuțiilor.

Noua OUG ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie și, potrivit surselor noastre, va aduce câteva modificări de substanță. Vi le prezentăm mai jos, cu mențiunea că, în final, după discuțiile din Coaliție, lucrurile s-ar putea totuși schimba.

Se impozitează traderii de energie electrică. Și în cazul traderilor și al furnizorilor care au și activitate de trading, se va calcula venitul suplimentar realizat din tranzacțiile făcute, care ar urma să fie impozitat. Se va lua în calcul un preț mediu ponderat al tranzacțiilor lunare, și se va face diferența dintre veniturile obținute din vânzări și cheltuielile din achizițiile de energie. Nu știm la această oră care va fi impozitul aplicat pe acest venit suplimentar. Există discuții ca traderilor să le fie recunoscută o marjă de profit de 10% din tranzacții iar toate câștigurile suplimentare să meargă la bugetul statului.

Se supraimpozitează și mai tare producătorii de energie electrică, cu excepția capacităților nou-instalate. Acum, acest impozit de tip “windfall tax” este de 80% aplicat pe prețurile de vânzare mai mari de 450 de lei/MWh. O opțiune ar fi scăderea pragului de preț de la care se aplică impozitul, spre 300 de lei/MWh. O altă opțiune luată în calcul este ceva mai complicată. Nu se intervine în prețul cu care producătorii vând energia în piață, dar, în final, ei vor încasa doar o sumă echivalentă cu costul de producție plus un profit de 10%. Diferența de bani dintre prețul încasat din piață și acest plafon de tip cost plus 10% profit va merge într-un fel de fond, care ar urma să fie administrat de OPCOM, iar din el ar urma să fie virate sume către furnizori, pentru compensare, și către distribuitori, pentru acoperirea costurilor suplimentare cu CPT, consumul propriu tehnologic.

Nu cresc plafoanele de preț pentru casnici, în ciuda creșterii abrupte și continue a prețurilor la energie din piețe, care crește extrem de mult efortul bugetar pentru compensațiile ce trebuie acordate furnizorilor. Ar putea însă crește factura pentru companii. Clienților non-casnici, nu știm dacă tuturor sau doar anumitor categorii, li s-ar putea aplica un preț plafonat (acum el este de un leu/kWh cu toate tarifele și taxele) doar pentru o parte din energia consumată – nu știm dacă va fi stabilită ca procent din consum sau va fi o cantitate fixă,  de tip x MWh într-o lună, iar pentru restul consumului firmele ar putea plăti prețul pieței.

Citește și:

Propunerile industriei energetice pentru depășirea crizei: creșterea plafoanelor de preț, piață dedicată pentru distribuitori și furnizorii mari. Cu cât ar crește prețurile la energie electrică

2 Comments

  1. Din „soluțiile” prezentate în spațiul public rezultă clar că impactul va fi ZERO asupra creșterilor de prețuri sau poate va duce la creșteri suplimentare.
    Piața energiei este în haos complet iar ăștia de la guvern nu fac decât să încerce să fure și ei ceva de la cei care fură de la clientul final.

    Soluția este cât se poate de simplă da nimeni nu vrea să o aplice: cote de vânzare pentru marii producători/distribuitori.
    Fiecare dintre aceștia să fie obligat să vândă cât mai multă energie prin contracte la termen, pe piața marilor consumatori, etc. și cât mai puțin pe PZU. Astăzi peste 50% din energie ajunge pe PZU și ne mirăm de ce ajungem să avem record după record.
    Îmi e greu să cred că în România consumul este atât de impredictibil încât ieri nu știam cât se va consuma mâine în condițiile în care marii consumatori dau prognoze de consum și sunt penalizați pentru depășirea consumurilor prognozate.

  2. Sunt mai multe soluţii posibile, dar cea mai bună este eliminarea cauzelor.
    Ientificarea corectă a cauzelor şi eliminarea lor. Acum se evită şi nominalizarea lor, nu numai că nu se încearcă eliminarea. Şi cauzele vin din trecut, nu de ieri.
    Iar pentru cei care îşi dau cu părerea, producătorii mari tot timpul au vrut să vândă pe termen lung, dar marii furnizori au preferat PZU, unde în 2020 au fost preţuri foarte mici. Pe site OPCOM se poate verifica numărul de oferte de vânzare, la preţuri foarte mici, rămase fără răspuns.
    De precizat că şi azi preţul mediu, pe toate pieţele este sub 600 lei/MWh.
    A bon endeur, slut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *