Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Energiei spune că există consumatori care abuzează de dreptul de a nu putea fi deconectați chiar și pentru neplată și, de aceea, legea ar putea fi modificată.
“Avem o ordonanță, respectiv 70, prin care consumatorii nu pot fi debransați chiar dacă nu și-au plătit facturile la zi. Este o măsură ce face parte dintr-un complex de măsuri ce se aplică în toată UE privind asigurarea condinuitătii furnizării de energie către cetățeni, având în vedere că electricitatea este un lucru considera vital. Unii consumatori abuzează însă de acest drept, ceea ce generează un impact negativ în situația financiară a furnizorilor de electricitate.
Sunt discutii despre cum ar putea fi modificată această ordonanță, dar acum există în această variantă și o aplicăm”, a declarat Havrileț în cadrul unei conferințe organizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Anul trecut în primăvară, Guvernul a emis OUG 70, prin care se stipulează că, pe timpul stării de alertă, deconectările consumatorilor de energie elecrică și gaze sunt interzise. Iată exact prevederea din actul normativ:
“Articolul 72
- Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.
Prevederea poate fi însă interpretată abuziv, în sensul că pot exista consumatori care ar putea să-și plătească la timp facturile, însă ar putea fi încurajați să nu o facă, din moment ce nu pot fi deconectați.
Tot pentru a fi sprijiniți consumatorii, a fost emisă o lege prin care se pemitea amânarea cu trei luni a plății facturilor la utilități, dar a fost între timp declarată neconstituțională.