Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună – senator

Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună, în prezent aflându-se în dezbatere parlamentară, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senatul României, Lorant Antal.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Senatului, la finalul lunii trecute, o cerere de reexaminare a legii care modifică regimul juridic aplicabil prosumatorilor. Actul normativ modifică Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi art. 319 alin. (10) lit. d) din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, scrie Agerpres.

„Ştiţi foarte bine că am iniţiat o lege pentru prosumatori, unde am punctat câteva modificări pertinente, precum posibilitatea de a face decontările lunare, în loc de 24 de luni privind surpusul de energie electrică. Am introdus acea posibilitate de a face decontare din surpusul de energie electrică cu facturile de gaze naturale, cu condiţia să fie acelaşi furnizor şi, bineînţeles, redirecţionarea surplusului la alte locuri de consum a energiei electrice.

Această lege a fost trimisă la reexaminare, acum dezbatem, au fost deja două întâlniri privind această lege cu toate părţile interesate – şi sper că săptămâna viitoare votăm legea, cu promisiunea că acea decizie luată de către colegii noştri din Camera Deputaţilor să ridice plafoanele până la 900 de kilowaţi pentru prosumatori (limita puterii instalate a centralei prosumatorului până la care acesta nu plăteşte dezechilibrele cauzate în reţea, n.r.).

Această decizie o să fie modificată în acest sens, încât să ajungem înapoi la 200, respectiv 400 kilowaţi. Conform directivelor europene, peste 400 kilowaţi ai obligativitate de echilibrare, adică această decizie era una mai neinspirată. În Senat vom termina săptămâna viitoare şi sper că într-o lună să intre şi în vigoare”, a afirmat Lorant Antal, la evenimentul „Pregătiri pentru o piaţă de energie competitivă”, organizat de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

El a subliniat că prosumatorii sunt deja „o parte importantă a societăţii noastre, o comunitate importantă de producători de energie electrică”.

De asemenea, el a făcut referire la legea Legea eficienţei energetice privind construcţiile viitoare.

„În România această lege este în vigoare din 2013, dar nu prea a fost respectată. Asta însemna că, din 2013, fiecare clădire trebuia să cumpere energie regenerabilă, adică ori să cumpere ori să producă pentru sine. De fapt, legea insista pe producţie proprie şi legea avea o parte care, din punctul nostru de vedere, nu putea să fie aplicată. Dacă construiai o clădire nouă, în proporţie de 30% trebuia să îţi produci consum propriu de energie electrică din regenerabile. Asta însemna că dacă în centrul Clujului cineva construia un cămin cultural sau un teatru, panourile fotovoltaice trebuiau să fie puse pe clădire sau în proximitate ori la maxim 30 km de clădirea respectivă. Asta însemna că teatrul respectiv trebuia să-şi găsească un teren la 30 km şi să-şi pună un parc fotovoltaic. Cred că în această formă legea nu putea să fie aplicată, aşa că noi am modificat legea şi o să meargă mai departe cu certificatul de origine. Astfel, pentru cei care construiesc clădiri va fi de ajuns să aibă certificat de origine pentru partea energiei regenerabile”, a mai spus Lorant Antal.

6 Comments

  1. Dacă nenea se referă la L504/2023 (https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L504&an_cls=2023) este la senat din decembrie anul trecut și acum stă la comisii de pe 06.02.2024 deși este așteptată de peste 100000 de prosumatori.

    Votați dracu o dată să știm și noi cum nu vă votăm la alegeri.

    După ce ați distrus Rabla Plus, după ce ați majorat TVA la panouri și pompe de căldură, acum să vedem ce aveți de gând și cu statutul de prosumator să vă trimitem acasă anul ăsta.
    Prosumatorii nu uită cum actuala coaliție de ciume (PNL + PSD) și-au bătut joc de investițiile noaste întâi cu compensarea cantiativă devenită țepuire cantitativă, urmată de celebra taxă pe soare care încă nu este clar dacă a dispărut definitiv sau se găsește un deștept să o scoată din nou, acum cu promisiuni care nu devin lege și sunt amânate nejustificat de mult să mai facă și mafia din energie un ban de pe investițiile noastre.

    1. Textul care a fost trimis la promulgare și întors de dulap în parlament nu prevedea nici compensarea între gaze și energie și nici compensarea între locuri de consum diferenite deținute de același proprietar.

  2. Nu misca nimic din interese electorale si pentru ca nu poate nimeni sa ii forteze cu adevarat sa isi dea arama pe fata. Cand a fost discutata legea cu fotovoltaice erm singurul din partea consumatorilor in sala, si le-am spus ca imi pare ciudat ca sa nu am garantie pe invertor de 10 ani, dar nu m-a auzit nimeni, pentru ca legea nu este pentru consumator. Ce se spune este praf in ochi, adevarul este trist, dar consumatorul este la coada intereselor statului. V-a trbui noi sa invatam sa ne descurcam singuri cu energia produsa si sa nu mai dam nimic in sistem. Solutia finlandeza cu bateria termica de nisip este destul de interesanta la noi intara unde o treime din consum este termic.

  3. Legea este OK si se va vota marți, 26 Martie in Senat si apoi, in general, la Camera Deputaților apar tot felul de deștepți care introduc amendamente otrăvite cum a fost acela cu mărirea plafonului de la 400 kw la 900 kw. Asociația Prosumatorilor si a Comunităților de Energie susține aceasta lege care ar duce la avantaje pentru prosumatori. Legat de taxa pe soare, așa cum știți in urma răspunsului primit de către noi de la Comisia Europeana, se va elimina curând din legislație prin OUG dat de Ministerul Energiei la inițiativa ministrului Burduja. A fost cea mai simpla si ușoara cale de eliminare si am reușit după 2 luni acest lucru. Urmează facturarea deficitara, eliminarea contoarelor / tablourilor inutile si multe alte probleme ale prosumatorilor. Din păcate, rețelele de joasa tensiune sunt deficitare si aici vom avea probleme grave pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *