Legislația care a impus compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale în iarna trecută nu este clară nici acum și trebuie modificată “de urgență” arată chiar Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru a se putea face toate plățile către furnizori. Tocmai pentru că unele prevederi erau neclare, ANRE arată că a mers greu procedura de decontare a sumelor către furnizori, care a trebuit să trimită încă încă o dată seturile de date trimise deja.
“OUG 118/2021 adoptată prin Legea 259, ulterior modificată prin OUG 3/2022 , este un act normativ care încă necesită modificări în regim de urgență pentru a clarifica o serie de aspecte neclare și care au condus deseori la blocarea procesului de decontare”, arată ANRE într-un document.
Precizăm că ANRE, potrivit legii, verifică cererile de decontare a diferențelor dintre costurile de achiziție ale furnizorilor și plafoanele de preț și trimite Ministerului Energiei situația sumelor urmând ca Ministerul să facă plățile. Furnizorii s-au plâns că procesul este foarte întârziat și riscă insolvența pentru că nici acum, în iunie, statul nu a plătit sumele aferente plafonării de pe legea din sezonul rece trecut.
Iată ce spune ANRE:
“Enumerăm câteva aspecte ce trebuie clarificate:
– recunoașterea achizițiilor din dezechilibre de tip deficit în relatia cu Transgaz
– recunoașterea cantităților distribuite ce au prețul mai mare decât plafonul stabilit pentru achizitii dar care a fost facturat clientilor finali sub prețul plafonat aferent.
– raportarea în ore CET sau ore RO a cantităților achiziționate în vederea stabilirii prețului mediu ponderat necesar calculului sumei ce revine spre decontare operatorilor.
– am sesizat Ministerul Energiei (ME – n.red.) asupra faptului că la plafonare nu exista cuprins în OUG 118/2021, respectiv OUG 3/2022, regularizarea diferenței dintre cantitatea distribuită vs citită/ livrată, drept pentru care am propus ME inițierea unui amendament la OUG 3/2022, care sa rezolve această problema, având în vedere ca OUG 3/2022 se află în procesul legislativ la Camera Deputaților.
În egala măsură trebuie să menționăm faptul că normele de aplicare ale OUG 118/2021 (Ordinul Comun nr 155 al ME, MMPS si MF) au apărut cu mare întarziere, în luna ianuarie 2022″
Autoritatea arată că întârzierile care au apărut la decontare sunt și din cauza ambiguităților din lege, astfel că platforma informatică dedicată plafonării a trebuit să fie re-configurată. Astfel, furnziorii a trebuit să mai trimită încă o dată fișierele cu documentele și sumele aferente lunilor noiembrie, decembrie și ianuarie, după ce le trimiseseră deja. Acum însă, lucrurile ar merge mai bine, iar în această lună ar trebui să fie trimise Ministerului spre plată toate sumele datorate furnizorilor pe schema de sprijin din iarna trecută, care a expirat la 31 martie. Iată ce spune ANRE:
“ANRE a fost nevoită să construiască într-un timp record o platformă informatică interactivă care să poata prelua toate datele și documentele prevăzute de lege în vederea prelucrării, verificării și determinării sumelor solicitate de către cei indreptățiți, pentru a fi decontate de la bugetul statului.
Platforma IT Plafonare, alături de experți dedicați astăzi fiecărui furnizor, prelucrează milioane de documente justificative, contracte sau facturi.
Din cauza nerecunoașterii achizițiilor de tip dezechilibru, începand cu data de 20.01.2022 , data la care ANRE a primit comunicarea în acest sens din partea ME, am fost nevoiți să reconstruim și să regândim întreaga Platformă și să solicitam Furnizorilor să reîncarce toate datele deja încărcate (greșit) pentru lunile noiembrie, decembrie 2021, respectiv ianuarie 2022.
Daca in luna decembrie 2021 am inceput sa prelucram date cu cca. 7-8 experti, în cadrul unui compartiment dedicat (CCAVSS) astăzi lucram cu 31 de experti + 3 experti IT dedicați, în cadrul unui Grup de Lucru extins ce cuprinde experti din întreaga Autoritate.
Putem afirma astăzi ca aceasta activitate a intrat in normal, ajungând cu rezolvarea cererilor de decontare la luna Ianuarie 2022 si preconizăm că până la jumătatea lunii Iunie sa ajungem la luna aprilie 2022.
În acelasi timp experții nostri IT pregătesc Platforma necesară aplicării OUG 27/2022 pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023, ce va fi curând operatională”.
Până la data de 6 iunie 2022, ANRE a primit 239 de cereri de decontare de la un număr de 65 de furnizori, a soluţionat 62 de cereri şi a confirmat către Ministerul Energiei plata unei sume de 34,8 milioane de lei aferente facturilor din noiembrie, decembrie şi o parte din luna ianuarie 2022.
Un număr de 35 de cereri, în valoare de 8 milioane de lei, au fost respinse, întrucât preţul de achiziţie a energiei a fost sub plafonul aprobat prin lege.