Celebra OUG 114/2018 impune companiilor de stat să vireze 35% din rezerve la buget. Proiectul legii bugetului arată că, din această sumă, încasările statului vor ajunge la 1,5 miliarde de lei, în acest an. Cele mai afectate vor fi companiile energetice.
„Operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat care aplică prevederile OG nr. 26/2013, distribuie şi virează în condiţiile legii, în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, în cazul regiilor autonome, 35% din sumele repartizate la alte rezerve, în condiţiile art. 1 alin. (1) lit. g) din OG nr. 64/2001, regăsite în conturile de disponibilităţi băneşti existente în casă şi conturi la bănci precum şi cele aferente investiţiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 şi care la aceeaşi dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziţie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanţare, conform art 43 din OUG 114/2018 (1,5 mld lei)”, scrie în documentele publicate de Finanţe, care însoţesc legea bugetului.
Această prevedere vine să continue practica Guvernului de a stoarce cât se poate din resursele financiare ale companiiloe pe care le deţine, asta după ce, în anii precedenţi, a tot cerut dividende suplimentare. Cele mai mari sume de bani le-au plătit, doar anul trecut, Romgaz (500 de milioane de lei, doar cota statului) şi Hidroelectrica (550 de milioane de lei).
Singura şansă pentru companii de a rămâne cu banii este ca mare parte din sume să fi fost deja alocate pentru proiecte de investiţii.