Lege pentru Exxon: Guvernul vrea să fie informat cui se vând concesiunile petroliere, transferul se poate face doar prin HG, orice acord poate fi blocat

Reprezentanții Exxon Mobil vor veni miercuri, la Palatul Victoria.

Companiile petroliere prezente în România sunt obligate să anunțe statul în cazul în care doresc să își vândă concesiunea, iar autoritățile române pot opri o eventuală tranzacție de vânzare, pe motiv de siguranță națională, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul Ministerului Economiei. Poriectul a apărut în contextul în care există infornații că Exxon negociază cu Lukoil vânzarea perimetrului din Marea Neagră.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale se poate opune oricărei tranzacții prin care o firmă care nu este din UE și este de stat să ajungă să dețină concesiuni în România ba chiar Guvernul poate rezilia inclusiv acordurile petroliere care sunt în vigoare, la propunerea ANRM, din motive de siguranță națională.

Mai mult, orice transfer de accord petrolier se poate face doar cu acordul Guvernului, chiar și în condiția în care nu se vinde concesiunea, ci firma care deține concesiunea.

Iată noile prevederi, așa cum apar în proiect.

“(1) Autoritatea competentă poate refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene.

(2) În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier.”

  1. La art. 34 alineatele (1) și (2) se modifica si se introduc două noi alineate, alin. (5) și (6) cu următorul cuprins:

„(1) Titularul unui acord petrolier poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite și obligațiile asumate, numai cu aprobarea Guvernului la propunerea autorității competente

(2) Orice transfer făcut fără aprobarea Guvernului este lovit de nulitate.

(5) În situația în care are loc o operațiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acționariatului cu drept de control asupra titularului, noile condiții se notifică autorității competente în vederea aprobării prin hotărâre de Guvern, cu respectarea alin (2) al art  31, a mențineri valabilității,  a modificării sau a rezilierii acordului petrolier, la propunerea autorității competente.

(6) Nerespectarea prevederilor de la alin.(1) și (5) are ca efect pierderea calității de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situația în care acordul petrolier are mai mulți titulari, iar în situația în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept.”

Este clar că, prin acest act normativ, Guvernul vrea să influențeze tranzacția prin care compania americană Exxon Mobil vrea să vândă participația de 50% la proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Guvernul vrea să se asigure că are un cuvânt de spus și în varianta în care Exxon vinde participația și în cea în care vinde firma care deține participația și și-a creat și legislația prin care o tranzacție de vânzare către un investitor neagreat de el să fie anulată.

Cine a cerut date despre Neptun Deep

Datele referitoare la perimetrul Neptun Deep, din care ExxonMobil vinde 50%, au fost consultate de mai multe companii decât ce se știa până acum. Potrivit unor surse apropiate situației, investitorii au solicitat informații și celor de la Petrom, care dețin restul de 50% din perimetrul Neptun, dar și americanilor de la Exxon, cei care practic vor să vândă.

Ar exista astfel camere de date deschise de către ambele comapanii, nu doar de Exxon. Așadar, în prima situație, de achiziționarea participației de 50% din blocul Neptun ar fi interesați, în consorțiu, OMV Petrom, Romgaz și compania poloneză PGNiG. Aceste nume au mai fost vehiculate în presă, noutatea fiind intenția Petrom de a cumpăra suplimentar din cota de participare a celor de la Exxon, în parteneriat cu firma românească de stat și cu cea din Polonia iar în acest caz Petrom ar urma să fie majoritar în zăcământ.

La Exxon însă, compania care vinde, s-au interesat despre situația blocului Lukoil PJSC, (deci compania mamă din Rusia, nu subsidiara sa din Olanda, Lukoil Overseas Atash, cea care este implicată deja în perimetrul Trident), MOL Oil and Gas Plc (compania petrolieră ungară), Black Sea Oil And Gas (deținută de fondul american Carlyle) singura care a luat decizia finală de investiție în Marea Neagră (proiectul Midia) și asocierea Cox llc, despre care singura legătură cu industria petrolieră este o firmă din SUA, (Cox Oil LLC) care are un portoliu de producție în Golful Mexic de 85.000 de barili pe zi, ceva mai mult decât jumătate din producția Petrom.

Informațiile noi nu au putut fi confirmate din alte surse. Despre interesul Lukoil, Romgaz și PGNiG s-a mai relatat în presă

Amintim că există două opțiuni pentru Exxon de a vine participația la Neptun Deep, fie vânzarea firmei care deține concesiunea (înregistrată în Bahamas), fie concesiunea ca atare. Ultima ar conveni mai mult autorităților de la București, pentru că transferul de licență s-ar face prin Hotărâre de Guvern și, de altfel, ministrul Economiei a solicitat companiei americane să aleagă această soluție, înainte de a da acest prooect de lege

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată, din cauza, inițial, a indeciziei Bucureștiului și, apoi, a emiterii unei legi offshore care a crescut povara fiscală a companiilor care urmau să investească, fără a le garanta stabilitatea taxării și cu obligația de a vinde jumătate din gaz pe piața locală. Exxon a anunțat că intenționează să vândă participația, anul trecut, ca parte a unei strategii globale de vânzare de active.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *