LEAG transformă o centrală pe cărbune în cel mai mare sistem de stocare a energiei din Germania. Va fi “cel mai mare centru de energie verde din Europa”

LEAG a anunțat că își va transforma termocentralele pe bază de lignit și carierele de suprafață din estul Germaniei în cel mai mare centru de energie verde din Europa, cu o capacitate cuprinsă între 7 GW și 14 GW. Proiectul va utiliza energie eoliană și solară, tehnologie inovatoare de baterii și hidrogen. Faza inițială presupune o investiție de 200 de milioane de euro pentru a transforma centrala pe cărbune de la Boxberg în cel mai mare sistem de stocare a energiei regenerabile din țară.

LEAG, al doilea mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din Germania, intenționează să transforme complexul său de centrale termice și mine de cărbune din regiunea Lusatia, în partea de est a țării, în cel mai mare centru de energie verde din Europa.

Săptămâna trecută, compania a estimat că, până în 2040, va instala între 7 GW și 14 GW de capacitate de energie eoliană și solară, împreună cu o capacitate de stocare de până la 3 GWh și 2 GW pentru producția de hidrogen verde. Tranziția vizează înlocuirea a 8 GW de capacitate de energie pe bază de cărbune.

Proiect pilot de stocare a energiei la centrala electrică de la Boxberg

După închiderea minelor, compania intenționează să utilizeze infrastructura existentă pentru stocarea energiei obținute din surse regenerabile. De asemenea, LEAG ia în considerare posibilitatea de a instala centrale solare plutitoare, deoarece unele dintre carierele de cărbune deschise vor fi transformate în lacuri.

LEAG intenționează să investească 1,5 miliarde de euro în energie regenerabilă până în 2030 și își propune să instaleze parcuri eoliene și centrale solare cu o capacitate totală de 7 GW pe siturile miniere.

LEAG a semnat un acord inițial cu producătorul american de sisteme de stocare a energiei ESS Tech. Compania susține că tehnologia sa de stocare a energiei de durată mare (LDES), care utilizează fier, sare și apă, oferă cele mai mici costuri și că este sigură pentru mediu.

Sistemele LDES pot furniza energie electrică timp de cel puțin zece ore la putere operațională maximă. Cele două companii plănuiesc o instalație de 50 MW cu o capacitate de 500 MWh, alături de baterii litiu-ion mai slabe și stocare de hidrogen.

Centrala termică din Boxberg este prima în linie pentru trecerea la stocarea energiei regenerabile, cu planuri de a o face operațională până în 2027.Actualele capacități de 2,6 GW au fost pusă în funcțiune în 1971.

LEAG a anunțat că, împreună cu partenerii săi, a alocat inițial 200 de milioane de euro și că va căuta investitori suplimentari, precum și subvenții din partea guvernului german și a Uniunii Europene. Se estimează că întregul proiect va costa 500 de milioane de euro.

Compania are în proiect 7 GW de energie regenerabilă pentru 2030

LEAG, deținută de companiile cehe EPH și PPF Investments, intenționează să conecteze la rețea un total de 7 GW de parcuri eoliene și fotovoltaice până la sfârșitul deceniului.

Proiectele ar urma să ocupe o suprafață de 33.000 de hectare sau 330 de kilometri pătrați, pe foste mine de cărbune. Gigantul energetic estimează că va avea nevoie de 10 miliarde de euro pentru aceste demersuri.

Anul trecut, compania de utilități a anunțat proiectul său de pionierat, GigawattFactory, pentru primul său gigawatt de energie solară, operațional până la începutul anului 2026. Construcția ar urma să coste peste 1 miliard de euro, a precizat aceasta. LEAG anticipează că peste 1.000 de angajați vor fi implicați direct sau indirect în proiect, în timp ce complexul său are în prezent aproximativ 8.000 de angajați.

Infrastructura existentă în complexul de cărbune facilitează tranziția către energia verde

Rețeaua electrică existentă și alte infrastructuri pot fi utilizate pentru instalațiile termice și de stocare a energiei electrice propuse în fostele mine în carieră deschisă și în centralele de cărbune închise.

Se preconizează că hub-ul de energie verde al LEAG va furniza echivalentul a până la 7% din cererea actuală de energie electrică a țării

Guvernul poartă discuții cu sectorul de afaceri privind realizarea obiectivelor climatice

Germania este obligată prin lege să elimine treptat utilizarea cărbunelui până în 2038, dar coaliția de guvernare a promis că va face acest lucru înainte de sfârșitul deceniului actual. Majoritatea operatorilor de centrale electrice pe bază de cărbune din Germania s-au angajat deja să le închidă până în 2030, iar guvernul se află, de asemenea, în negocieri cu LEAG pe această temă.

În toamna anului trecut, statul a ajuns la un acord cu RWE, cel mai mare producător de energie electrică din Germania, pentru a-și închide cenralele pe cărbune. Două centrale cu o capacitate combinată de 3 GW sunt programate să fie închise până în 2030. În schimb, RWE a obținut permisiunea de a prelungi până în martie 2024 funcționarea altor două centrale, care totalizează 1,2 GW și a căror închidere fusese stabilită inițial pentru 2022.

SURSA

sursă foto: Frank Vincentz – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8678250

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *