Lanţurile de benzinării îşi pun prize pentru maşini electrice. De ce e avantajos să încarci maşina la benzinărie

Rompetrol a deschis prima benzinărie din reţea cu staţie de alimentare a maşinilor electrice/hibride, în Bucureşti, şi va extinde conceptul şi la alte benzinării din reţea. Alimentarea este gratuită în orice staţie. Nu este singura companie care face acest lucru, semn care arată clar că marile lanţuri de benzinării nu se mai mulţumesc să ofere doar cu benzină şi motorină, în condiţiile în care creşte numărul maşinilor cu propulsie alternativă.

“Tendințele globale și transformările de business din domeniul industriei de petrol și gaze sunt subiecte pe care le urmărim îndeaproape. Chiar daca piața automobilelor electrice din Romania se află într-o fază incipientă, nu putem ignora preocuparea internațională în ceea ce privește diversificarea surselor de energie și încercăm să implementăm noi tehnologii pentru a ne dezvolta gama de produse și servicii, precum și pentru a satisface nevoile clienților, având în același timp grijă de mediul înconjurător”, declară Vlad Rusnac, directorul general al Rompetrol Downstream.

Declaraţia a fost făcută cu ocazia inaugurării primei benzinării cu staţie de alimentare a maşinilor electrice şi hibride a reţelei, pe Şoseaua Chitilei, din Bucureşti. Vor urma încă şapte, astfel că, la finalul acestui an, din cele 11 staţii noi Rompetrol care se vor fi deschis, opt vor avea staţii pentru maşini electrice.Doar trei vor fi în Bucureşti şi restul în ţară, Rompetrol devenind astfel primul lanţ care va avea puncte de încărcare pentru maşini electrice/hibride la nivel naţional.

Compania va mai deschide o staţie în Bucureşti, pe strada Valea Oltului, o alta pe centura Capitalei, dar şi în Baia Mare, Câmpulung Moldovenesc sau Timişoara. Investiţia totală în cele opt staţii se va ridica la 10 milioane de dolari.

Nu Rompetrol a început: mai existau două benzinării de lanţ care aveau staţii de încărcare în Bucureşti. Chiar cu câteva zile înainte, azerii de la Socar au anunţat deschiderea celei de-a doua staţii din Bucureşti a reţelei lor, iar noua staţie are şi instalaţie de încărcare pentru maşini electrice şi hibride. OMV a fost primul lanţ care a făcut acest lucru, dar austriecii au rămas la o singură staţie cu “priză” pentru maşini electrice şi hibride.

Cei de la Rompetrol oferă gratuit serviciul de încărcare în prima lor staţie şi aşa vor face, cel puţin în acest an, pentru toate cele opt staţii în care vor fi instalate “prizele”. Avantajul principal este însă altul, dincolo de gratuitate: timpul de încărcare.

Alimentarea la staţia de încărcare electrică deschisă pe Şoseaua Chitilei se efectuează şi prin curent alternativ şi curent continuu, şi are o putere de 22 kW, fiind  compatibilă cu orice tip de autovehicule vândute în Europa şi Asia.  Pot fi alimentate două maşini în acelaşi timp.

În celelalte benzinării în care vor fi instalate staţii de încărcare electrică, acestea vor avea puteri de 22 sau 50 kW. Astfel, potrivit celor de la Rompetrol, o maşină electrică sau plug-in hybrid poate să-şi încarce bateria la 80% din capacitatea sa în doar 20 de minute, comparativ cu până la opt ore în mod obişnuit.

Pe lângă reţeaua de distribuţie, acesta ar fi şi avanatajul în faţa reţelelor de retail care au instalat deja staţii de încărcare electrică. Kaufland a instalat astfel de staţii, dar încărcarea norma;[ durează patru-cinci ore, iar cea rapidă o oră.

Numărul autoturismelor ecologice achiziţionate de către români în primele patru luni ale anului a crescut de aproape două ori în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2016, până la 548 de unităţi, relevă statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultată de AGERPRES.

Conform datelor oficiale, în perioada ianuarie – aprilie 2017, faţă de primele patru luni din anul precedent, ponderea autoturismelor ‘verzi’ (electrice şi hibride) în totalul livrărilor realizate s-a situat la 1,7%. În această marjă, vânzările de maşini electrice 100% au crescut cu 142,1%, iar cele hibride cu 185,2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *