La finalul anului, vor fi 2,6 milioane de centrale de apartament în România. Jumătate din vânzările de acum sunt înlocuiri ale centralelor vechi

Tot mai multi romani sunt precupati de eficienta energetica a locuintelor proprii si investesc in inlocuirea echipamentelor de incalzire de  generatie mai veche cu noile modele de centrale termice in condensare, se arată într-un comunicat al Ariston Thermo România, care arată şi că peste 50% din totalul vanzarilor de sisteme de incalzire pe gaz sunt generate in prezent de inlocuiri

„Piata locala de centrale termice se maturizeaza, fapt confirmat de cresterea ponderii inlocuirilor in totalul de vanzari, de la 35% in urma cu doi ani, la peste 50% in prezent. Nevoile clientilor au evoluat constant in ultimii ani, astfel ca echipamentele de incalzire trebuie sa asigure nu doar un confort sporit in locuinte, ci mai ales un coeficient ridicat de eficienta energetica si sa tina pasul cu noile tehnologii de conectivitate inteligenta”, spune Catalin Draguleanu, country manager al Ariston Thermo Romania, în comunicat.

Vanzarile de centrale termice la nivelul intregii piete au avansat pana la aproximativ 270.000 de unitati in anul 2018, potrivit estimarilor Ariston. O pondere de peste 50% din aceste vanzari este reprezentata de inlocuiri, in timp ce restul de vanzari sunt generate de proiecte rezidentiale noi si prime instalari (debransari si case individuale).

Principalele criterii de achizitie la inlocuirea centralei termice:

In momentul inlocuirii, principalele criterii pe care clientii le au in vedere sunt eficienta energetica si posibilitatea de a face economii la plata facturilor cu utilitatile, potrivit unui studiu realizat de Ariston.

Noua generatie de centrale este cu pana la 35% mai eficienta, un aspect apreciat de cumparatori in conditiile in care cheltuielile cu utilitatile au crescut constant in ultimii ani. I

n ultimul trimestru al anului trecut, o gospodarie a cheltuit in medie aproape 400 de lei cu locuinta, apa, electricitatea sau gazele, mai mult cu peste 14% fata de acelasi interval al anului 2017 si cu peste 30% fata de anul 2015, potrivit Institutului National de Statistica.

Un alt criteriu important de selectie este ca echipamentele de incalzit sa beneficieze de servicii post-vanzare, precum garantia. Astfel, daca la prima achizitie, pretul si detaliile tehnice erau criteriile dominante, la inlocuire, clientul stie deja ca intretinerea si reviziile periodice efectuate de catre personal autorizat asigura eficienta sporita si o durata mai mare de functionare a centralei.

De asemenea, clientii doresc sa faca un „upgrade” tehnologic, iar optiunea de conectivitate inteligenta este printre cele mai cautate. Potrivit studiului companiei, clientul actual este mai bine informat, la curent cu tendintele in domeniu si mai preocupat de avantajele oferite de noile tehnologii. Acestia se informeaza in special din mediul online, dar achizitioneaza echipamentele de incalzire din magazine specializate in instalatii sau lanturi de tip DIY, tinand cont de sfaturile instalatorilor si ale consilierilor de vanzari.

Piata de inlocuiri in cifre

„In Romania, inlocuirea centralei termice are loc in medie dupa 12-14 ani de functionare, spre deosebire de consumatorii din vestul Europei, care inlocuiesc centrala termica mai devreme, in medie dupa 8-10 ani. Piata locala nu a atins inca gradul de maturizare din Vest, insa vedem cum comportamentul consumatorilor romani se schimba, cum noile tehnologii inlocuiesc vechile echipamente, iar eficienta energetica este o preocupare tot mai mare. Ne asteptam ca inlocuirile sa creasca pana la peste 75% din totalul de vanzari pe piata locala in urmatorii ani”, spune Catalin Draguleanu, country manager al Ariston Thermo Romania.

Varsta medie a centralelor termice la nivel national este de 7-8 ani, aceasta cifra fiind influentata de ponderea ridicata a inlocuirilor din prezent. Pe primele locuri in clasamentul oraselor cu cele mai ridicate rate de inlocuire a centralelor termice, de peste 90%, se situeaza Baia Mare, Satu Mare, Bistrita, Alba Iulia si Zalau, acestea fiind si orase total debransate de la incalzirea centralizata. Investitia intr-o centrala termica in condensare se ridica la aproximativ 3.200 de lei (inclusiv TVA), suma ce va fi amortizata in timp datorita eficientei energetice a noii generatii de echipamente.

Parcul total de centrale termice instalate a crescut substantial in ultimii ani, sustinut de debransari, inlocuiri si de achizitiile pentru proiecte noi. Potrivit estimarilor Ariston, numarul total de centrale achizitionate va ajunge in acest an la aproximativ 2,6 milioane de unitati, comparativ cu 2,4 milioane unitati in anul 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *