centrala apartament

La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

Dat fiind că mai sunt câteva luni până la debutul sezonului rece şi poate unii dintre dvs. trebuie să facă o astfel de achiziţie, E-nergia.ro a cerut sfatul celor de la Ariston Thermo în încercarea de a oferi un răspuns la întrebarea: care sunt primele 5 lucruri pe care să le luăm în calcul la achiziţia unei centrale termice.

 Iată explicaţiile celor de la Ariston Thermo România

Centrala termica trebuie aleasa in functie de mai multe criterii tehnice care sa aiba in vedere in primul rand necesarul de energie al locuintei: suprafata si volumul spatiului ce trebuie incalzit, numarul de consumatori de apa calda menajera, numarul de bai si de bucatarii si gradul de izolare al locuintei. Astfel cele mai importante 5 criterii de alegere a unei centrale termice sunt:

Capacitatea centralei termice de furnizare a apei calde  

Producerea de ACM depinde in principal de puterea termica a centralei si se masoara prin debitul obtinut in litri/minut la o diferenta de temperatura (DT) intre apa rece din retea si apa calda de la robinet de  30 – 35  grd.C . Cu cat puterea centralei este mai mare cu atat debitul de acm va fi mai mare , si astfel nr de consumatori simultani , mai mare . Este bine de stiut ca debitul maxim al unui robinet este de 10 – 11 l/min , iar la o para de dus de 7 – 8 l/min . De aceea, pe timp de iarna , pentru 2 consumatori simultani ( 1 dus si 1 robinet ) puterea centralei trebuie sa fie cel putin 28 – 30 KW . Pentru un confort sporit d.p.d.v. al producerii de apa calda menajera, exista posibilitatea ca pe langa centralele mixte ( care produc apa calda in regim instant ) , sa alegem centrale cu boiler incorporat (rezervor de acumulare acm incorporat in centrala ) sau centrale care produc doar incalzire iar producerea de apa calda se face prin cuplarea acestora la un boiler indirect ( cu schimbator de caldura tip serpentina) .Cu cat volumul de apa calda stocat este mai mare cu atat confortul si utilizarea mai multor consumatori simultani creste .

Randamentul si eficienta energetica a centralei termice – pentru un randament si o eficienta ridicata se poate opta pentru o centrala termica in condensare

Principala diferenta intre cele 2 tipuri de centrale (centrale clasice si centrale in condensare ) o constituie eficienta energetica : centralele clasice au o eficienta (randament) de pana la 92-94 % (in functie de model ) iar cele in condensare ajung la o eficienta de 107-109 % datorita componentelor speciale ce permit recuperarea caldurii din condens .    Aceasta se traduce printr-un consum mai mic de combustibil (cu pana la 35 % ) pentru producerea aceleasi cantitati de caldura .

Centralele in condensare pot functiona pe orice tip de instalatie de incalzire : prin radiatoare sau prin pardoseala (cu agent termic la temperatura ridicata sau la temperatura joasa ) . Practic, diferenta de pret dintre centrala clasica si cea in condensare (din aceeasi gama si de aceeasi putere ) se amortizeaza in aprox. 3 ani , si daca tinem cont ca durata medie de viata a unei centrale este de 10 ani ,  in toata aceasta perioada putem economisii mai mult de jumatate din pretul unei centrale noi .

Sistemul de informare si diagnoza – in acest fel poate fi consultata permanent starea de functionare a echipamentului

Datorita noii tehnologii, centralele moderne dispun de sisteme de informare si de autodiagnoza care ajuta la verificarea in permanenta a starii de functionare a centralei .  Informarea si autodiagnoza se pot face fie cu text in clar , fie prin coduri sau combinatie de leduri  . Acest lucru este folositor atat utilizatorului echipamentului cat si instalatorului care monteaza centrala sau tehnicianului de service care  executa lucrarile de revizie si intretinere ale centralei , micsorand in acest fel substantial timpul de interventie .

 Siguranta in exploatare (protectie la inghet, evacuarea gazelor arse, etc)

Siguranta in exploatare este cea mai importanta masura luata de catre producatorii de centrale termice , si de aceea centralele moderne ofera siguranta in exploatare din toate punctele de vedere : siguranta la lipsa gaz (protectie asigurata prin electrodul de ionizare), protectie la lipsa apa in instalatie (prin senzor de presiune,presostat de minim sau sonde de temperatura) , siguranta la evacuarea gazelor arse ( protectie realizata cu ajutorul ventilatorului si presostatului de aer ) , protectie dubla anti-inghet . De aceea este imperios necesar ca echipamentul sa poarte marcajul CE , ceea ce dovedeste ca acesta a fost testat si verificat in conformitate cu normele Comunitatii Europene .

 Garantie si servicii post garantie

Serviciile de garantie si post garantie constituie un criteriu foarte important pentru alegerea centralei termice . Ciclul de viata al unui astfel de echipament incepe din momentul vanzarii si cuprinde : Punerea in Functiune, Autorizarea Functionarii conform prescriptiilor tehnice ISCIR,  si Verificarea Tehnica Periodica conform acelorasi prescriptii , la fiecare 2 ani .Cum durata medie de viata a unei centrale termice depaseste 10 ani de zile, este foarte important ca aceste servicii (atat in perioada de garantie cat si in perioada post garantie ) sa fie asigurate de catre firme specializate , autorizate ISCIR si agreate de producator  prin asigurarea prompta de asistenta tehnica si piese de schimb originale . In acest sens , ARISTON THERMO ROMANIA a dezvoltat o retea de peste 200 de Centre de Asistenta Tehnica competenta, la nivelul intregii tari , asigurand si livrand in cel mai scurt timp posibil piese de schimb (24 de ore in zilele lucratoare ) .

 


There are 19 comments

Add yours
 1. gushpi

  deci io ard gaze combustibile;
  astea cedeaza caldura de ardere catre apa din radiator;
  o parte din caldura se pierde in gazele arse;
  o parte din caldura se pierde prin incalzirea componentelor metalice ale centralei termice;
  cum ajung la randament supraunitar?

  • Hibă

   E vorba de eficiență, nu randament. Recuperarea căldurii ar putea da o eficiență de peste 100%. Desigur, asta în anumite condiții.

 2. ANTIPANARAME

  Sa ceri sfatul firmei de centrale cu cea mai mare rata de defectari din Romania asta da specialisti in habarneala DE CE NU SPUN specialistii HARISTON cum le picatoate placile electronice la centrale si pt 1 sau2 condensatori defecti cer 5-7 milioane pe o placa electroncica in maxim 5 ani de la fabricatie….

  Fugiti cat puteti de orice marca ITALY sant panarame rau…

 3. fisticitul

  In romania se realizeaza randamente foarte mari Daca dai 2000ron pentru un post in armata intr.un an iti scoti banii cu un randament de 500%rANDAMENTE BUNE SE OBTIN SI IN ANGAJARILE DIN ALTE INSTITUTII ALE STATULUI NU MAI VORBESC DE LICITATTIILE UNDE RANDAMETELE TREC DE ORDINUL MIILOR

 4. Beniamin Buzdugan

  Pentru cei iritați la vederea cifrelor de peste 100% pentru randamentul centralelor în condensație, aveți aici explicația: http://blog.romstal.ro/centrale-termice-in-condensatie
  Din păcate, marketingul producătorilor de centrale este defectuos, inducând în eroare persoanele neinformate tehnic cu privire la aceste chestiuni (dar cu gândire logică) prin exprimări de genul „randament supraunitar”, majoritatea nemenționând diferențele dintre puterea calorică superioară și cea inferioară a combustibilului.
  Pe de altă parte, e adevărat că pompa de căldură este, APARENT, un dispozitiv supra-unitar, în timp ce de fapt folosește o unitate de energie pentru a muta mai multe unități de căldură dintr-o zonă în alta. Însă dacă se ia în calcul întregul sistem, vorbim despre un sistem închis, așa că se aplică tot legea a doua a termodinamicii.

 5. carmen

  Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de domeniul constructiilor si instalatiilor mi se pare foarte interesant iar prin aceasta cale tin sa ii multumesc celui care a scris acest articol. Daca tot suntem pe acest subiect, al constructiilor si instalatiilor as vrea sa precizez un singur lucru: pentru cei interesati de mai multe informatii legate de fose septice ecologice puteti gasi o lista de preturi fose septice la: http://www.poli-tan.ro/preturi-fose-septice.html

 6. Zeno Vilhelm

  Centralele clasice au o eficienta (randament) de pana la 92-94 % (in
  functie de model ) iar cele in condensare ajung la o eficienta de
  107-109 %. Aceasta se traduce printr-un consum mai mic de combustibil (cu pana la 35 % ) pentru producerea aceleasi cantitati de caldura .
  Cineva sta prost cu matematica aici…. pai daca randamentul la centralele cu condensatie e cu 17% mai mare de unde va iese voua un consum cu 35% mai mic pentru aceiasi producere de cantitate de caldura? 
  So luam simplu: Presupunem ca ardem un combustibil care da 1KWH/metru cub la un randament de 92/%
  1. 1mc x 0.92=0.920KWh
  Ce cantitate de combustibil trebuie sa ard sa obtin aceiasi energie dar cu un randament de 1.09
  2. 0.920KWh / 1.09=0.84 Metrii cubi
  Cat am economisit?
  1mc-0.84 mc=0.16 mc care e 16%

 7. Antipanarame

  108 % procent la centrale in condensatie se numeste eficienta energetica normata nu „randament „cum spun unii chiar ingineri ce au terminat facultati stand acasa sau la bar . Aceasta eficienta energetica de, atentie „PANA LA” 25% in plus fata de centralele in condensatie se obtine la temperaturi mici ale agentului termic adica in perioade tranzitorii toamna primavara…la geruri extreme unde este nevoie de temperatura mai mare a agentului termic aceasta eficienta scade sub 100%.
  Cea mai buna si fiabila marca de centrale murale (de perete) din EUROPA este VAILLANT.
  Cea mai fiabila marca de centrale murale (de perete) italiene este IMMERGAS si este si cea mai vanduta in ITALIA.

 8. Marius

  Buna ziua. La un apartament de 80mp, ce marca de centrala imi recomandati? Precizez ca sunt 2 bai. Acum este montata o centrata de 24kw dar se simte ca trebuie mai puternica. Daca centrala va fi de putere mai mare, va consuma mai mult?

 9. Mihnea Andrei

  Se pune intr-o lumina nefavorabila centrala clasica. Din punctul meu de vedere al unui utilizator de centrala clasica datele prezentate nu sunt tocmai reale. Randamentul unei centrale clasice cu ardere de tip lumanare (focul arde de sus in jos) este net superior.

 10. Antipanarame

  Randament nu exista de 100% ACEASTA PRONUNTARE SE GASESTE LA INGINERI fara carte si experienta sunt cu sutele sau la smekeri ce fac pliante inselatoare….
  Se numeste tehnic EFICIENTA ENERGETICA NORMATA si paote depasi 100% IN CAZUL POMPELOR DE CALDURA sau a aerului conditionat s-a inventat o unit de masura BTU pt a masca aceast lucru pt ca atenicul gugustiuc sa nu-isi dea seama.
  DE fapt energia suplimentara ce face ca sa se depaseasca 100% eficienta fata de enrgia din arderea gazului este luata din condensul gazelor de ardere.
  explicatii aici
  http://www.amdgrup.ro/utile/10-condensarea-un-fenomen-natural


Post a new comment