În condiţiile în care în piaţa de electricitate apar acuzaţii legate de comportamentul Hidroelectrica, companie care a realizat un profit record şi care ar acţiona pentru a creşte preţurile din piaţă în propriul său avantaj, directorul companiei de stat a prezentat, public, preţurile cu care compania a vândut energia electrică anul trecut şi cantităţile comercializate.
„Pe pieţele centralizate am vândut 14,79 TWh la un preţ mediu de 197 de lei MWh, pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare) 1,2 TWh la un preţ mediu de 222 de lei MWh, iar pe piaţa de echilibrare, celebra piaţă de echilibrare, piață penalizatoare pentru cei care produc dezechilibre 416 lei/MWh”, a spus directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea, la ZF Power Summit.
Iată care au fost preţurile medii pe pieţe, în 2018, publicate de OPCOM, operatorul comercial al pieţei de electricitate şi gaze.
Pe toate pieţele centralizate preţul mediu a fost de 198 de lei, pe PZU preţul mediu ponderat a fost de 223 de lei, iar preţul mediu de pe piaţa de echilibrare nu este precizat şi nici nu apare în raportul preliminar al Transelectrica. Preţul maxim în PE este reglementat la preţul de închidere al PZU plus 450 de lei, iar în toamnă a fost anulat intervalul maxim de 250 de lei între cel mai mic şi cel mai mare preţ.
„S-a vehiculat că Hidroelectrica produce mai ieftn, dar ieftin raportat la ce? Din punct de vedere al producerii, noile capacități hidro nu vin cu costuri ieftine, s-a vorbit mult de investiți, în toată această incertitudine noi am finalizat investiții…Faptul că astăzi producem ieftim se datorează unei perioade de insolvență destul de bune. Ne dorim să ne întoarcem la situațiile în care fiecare rupea câte o parte din Hidroelectrica, pe diverse contracte? Rezultatele s-au văzut, aceste fapte au dus Hidroelectrica aproape de faliment”, a spus Badea.
„OUG 114 are și o parte bună, avem o categorie de consumatori, cei vulnerabili, care sunt avantajaţi. Prețurile din România sunt prețuri regionale în general, în toate piețele din Europa prețurile s-au aliniat din cauza creșterii prețului la carbon”, a spus Badea.
Hidroelectrica a produs anul trecut aproape 17 TWh, în creștere cu 22,7% comparativ cu anul precedent. Compania a avut o cifră de afaceri de 4,25 miliarde lei, în creştere cu 30,7% faţă de anul precedent, şi un profit net de 1,55 miliarde de lei, cu 14% mai mare.